Zamfir Pop (48 de ani) are circa 200 de oi şi 100 de miei, pe care le păstoreşte împreună cu turma unui alt sătean, Vasile Crişan. În noaptea de sâmbătă spre duminică, turma de oi a fost atacată de o haită de lupi, iar animalele au fost pur şi simplu sfâşiate de colţii fiarelor sălbatice. Este vorba de treizeci de oi şi douăzeci de miei, ce şi-au găsit sfârşitul în acest fel, spre marea dezamăgire şi supărare a fermierilor.

Zamfir Pop s-a apucat de oierit în urmă cu aproximativ trei ani, achiziţionându-şi atunci cincizeci de oi. Acestea s-au înmulţit pe parcurs, iar acum a prins gustul acestei îndeletniciri. Atacul lupilor l-a supărat foarte tare, iar teama că aceştia vor reveni nu-l lasă să trăiască liniştit.


„Turma noastră a fost atacată de o haită de lupi, iar pierderile pe care le-am suferit sunt foarte mari. Lupii au rupt lesele ţarcului unde erau ţinute peste noapte oile şi au făcut prăpăd. Câinii turmei s-au speriat, au fugit şi n-au revenit la stână decât ziua următoare. Şase oi am găsit omorâte în ţarc, altele au murit sfâşiate şi înecate în bălţile din zona saivanului, iar 10 au fost sfâşiate la saivanul vechi. Peisajul a fost unul cutremurător, care mă va chinui încă multă vreme. Este prima dată când mi se întâmplă aşa ceva, de când ţin oi”. Ciobanul a spus că el a păţit în urmă cu şase ani o întâmplare asemănătoare, lupii sfâşiindu-i atunci cincisprezece oi. „Ceea ce ne-a uimit este că nicio oaie n-a fost mâncată. Lupii doar le-au sfâşiat şi le-au lăsat fără suflare. Avem treizeci de oi moarte şi dispărute, plus douăzeci de miei. Am făcut un calcul minim, iar paguba depăşeşte 10.200 lei. Ştim că nu ne va despăgubi nimeni şi că singuri vom suporta această pierdere”, a asigurat cu regret proprietarul.


Marţi, la Urmeniş, sat aparţinător Băiţei de sub Codru, o altă turmă de 300 de oi a fost atacată de lupi în plină zi. O oaie a fost omorâtă, iar alta sfâşiată de fiarele flămânde. Localnicii se tem acum să mai plece în pădure. Se gândesc că va veni perioada ciupercilor şi nu vor îndrăzni să iasă la cules, de teama lupilor. Oierii spun că nu sunt deloc sprijiniţi de cei care administrează fondul de vânătoare. În plus, aceştia le împuşcă câinii de turmă, dacă sunt prinşi în pădure, pe motiv că sperie vânatul.

Un atac la fel de păgubos al lupilor s-a înregistrat şi anul trecut în Ţara Codrului, în Băseşti. Oamenii sunt necăjiţi că nu se pot apăra de fiarele sălbatice şi nimeni nu le sare în ajutor. De parcă atacurile mistreţilor nu erau suficiente, de-acum trebuie să-şi facă probleme şi pentru lupii înfometaţi, care nu mai au frică să atace nici măcar ziua în amiaza-mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și