O suită muzicală inspirată de epitafurile de pe crucile de la Săpânța, semnată de artistul irlandez Shaun Davey, va fi prezentată pe 14 august, la Festivalul Drumul Lung Spre Cimitirul Vesel ce se desfășoară între 12 și 16 august în localitatea maramureșeană ce a devenit celebră datorită umorului ce se regăsește în arta populară.
Inițiatorul festivalului, Peter Hurley, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că Davey va fi prezent la evenimentul de pe 14 august, când 110 muzicieni din România și Irlanda vor interpreta creațiile sale.
Festivalul de tradiție maramureșeană include, pentru spectatori, vizite la meșterii populari din zonă în satele Săpânța, Bârsana, Budești, Slătioara, Mănăstirea, Valea Stejarului, Hoteni și Săcel.
Traseul este intitulat "Harta comorilor vii" și îi invită pe turiști la ateliere de olărit, sculptură, confecționare de instrumente muzicale—ateliere ce au loc în casele artiștilor populari. Pe 15 august, meșterii populari și muzicienii se vor întâlni cu publicul pe pajiștea festivalului, iar pe 16 august va avea loc, în cadrul manifestării, un seminar despre abordările inovatoare de promovare a turismului.
PUBLICITATEPeter Hurley, un irlandez îndrăgostit de România, care a inițiat acest festival la Săpânța, a vorbit despre dragostea sa pentru tradițiile românești. "Cred că (tradiția voastră—n.r.) este ceva puternic și ceva viu", a spus Hurley, îmbrăcat într-o cămașă tradițională maramureșeană, accesorizată cu traistă, blugi și bocanci de munte. "Dacă pierdeți tradiția, pierdeți ceva care vă definește ca nație", a adăugat el. Îndrăgostit de cântecele românești, acesta a mărturisit că abia în urmă cu o lună a auzit un bocet tradițional românesc.
În ceea ce privește grupul-țintă pe care și l-ar dori la festival, Hurley a spus că vrea ca manifestarea să se adreseze și oamenilor cu copii, dar mai ales celor care "în fișa postului, undeva, au o responsabilitate pentru viitorul civilizației rurale din România".
Hurley a spus că din bugetul de 220.000 de euro pe care îl are festivalul, 180.000 de euro provin din fonduri comunitare, pentru care formularele de aplicare au fost adevărate teste. "În România, birocrația este adusă la nivelul de complexitate absolută, chiar paranormală", a glumit Hurley.
El a amintit și de cei care au ales să susțină festivalul din anonimat sau de instituțiile cu care nu a avut tangențe dar care l-au ajutat necondiționat. "Este un miracol că am ajuns aici", a spus Hurley
Preluare: AgerPres