O tânără din Baia Mare în vârstă de 25 ani a fost la un pas de a-și pierde viață în urma unei drumeții cu prietenii în zona muntoasă a Țării Lăpușului, mai exact în munții Țibleșului, zona localității Groșii Țibleșului.
Băimăreanca a fost mușcată de un viperă și doar prezența de spirit a prietenilor cu care era a făcut să ajungă în timp util la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare unde i s-a administrat ser antiviperin, informează ActualMM.ro.
Iată ce ne-a scris cititorul site-ului ActualMM.ro despre pățania fiicei sale: „Fiica mea a fost mușcată sâmbătă seara de o viperă în zona muntoasă a Țării Lăpușului. Era cu colegii și prietenii într-o drumeție. Aceștia au făcut tot posibilul să o salveze. În acest moment se afla la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, iar perioada critică cred că a trecut. Trebuie să spun că echipajele SMURD care au fost trimise la caz nu au avut ser antiviperin” ne-a scris Alexandru Gaidacs, tatăl fetei.
Conform procedurilor serul antiviperin se administrațează doar în Unitățile Primire Urgențe a Spitalelor sub atenta supraveghere a unui medic. Echipajul EPA SMURD a acordat doar primul ajutor și a adus pacienta spre cea mai apropiată unitate medicală care dispune de ser antiviperin. „Pacienta care a ajuns la spitalul nostru este în acest moment în afara oricărui pericol. I s-a administrat tratamentul corespunzător în secunda în care a intrat în UPU” a declarat ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
În acest moment la Spitalul Județean mai este doar o singură fiolă de ser antiviperin, cu toate că s-a efectuat comanda de câteva săptămâni.
Măsuri de prim-ajutor:
– Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.
– nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi. În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit;
– luaţi o aspirină (nu luaţi alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe);
– în caz de hipotermie, acoperiţi-vă cu o pătură;
– menţineţi zona muşcăturii sub nivelul inimii;
– înlăturaţi veninul din jurul muşcăturii şi dezinfectaţi rana cu apă oxigenată;
– puneţi o legătură elastică tip garou între rană şi inimă (încetiniţi răspândirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie să blocheze circulația sangvină, ci să realizeze o compresiune limfatică. Se folosește o bandă elastică lată sau o fâșie de material (dintr-o cămașă, bluză) care se înfășoară nu foarte strâns pe tot membrul mușcat.
– hidratați-vă cu apă
Ce să nu faceți:
– dacă aveţi leziuni, nu folosiţi cavitatea orală pentru a suge veninul, puteţi ajunge să vă otrăviţi voi înşivă;
– nu se arde zona mușcată
– nu se pune gheață pe mușcătură
– nu mâncați și nu consumați alcool (sursa: realitatea.net)
În Maramureș viperele se găsesc în munții Țibleșului, Creasta Cocoșului, munții Maramureșului, Valea Vaserului dar și în Munții Rodnei. Cănicula din aceste zile face ca viperele să atace în momentul în care simt prezenta oamenilor în zonă. Așadar turiștii care urca pe munții din județ trebuie să aibă mare grijă.
Preluare: ActualMM