În timpul emisiei de miercuri dimineață, televiziunea din Taiwan anunța pe banda de alertă din josul ecranului că „nave militare și infrastructură critică de la Taipei sunt lovite de rachete ale Chinei, conform informațiilor presei locale”.

Printre alerte s-au inclus și mesaje conform cărora „războiul ar putea începe”, o stație de tren a fost incendiată de „agenți chinezi” sau „președinta Taiwanului a declarat stare de urgență”.

„Cetățeni, vă rugăm să nu vă panicați. Clarificăm informația și ne cerem scuze”, a transmis o prezentatoare a televiziunii, ulterior. Ea a justificat eroarea spunând că a fost vorba de niște alerte pentru exerciții ale pompierilor de marți, dar care au fost difuzate miercuri dimineață din cauza unei erori tehnice.

Taiwanul, țară guvernată democratic, succesoarea vechii republici chineze de dinaintea Războiului Civil Chinez, încheiat cu victoria comuniștilor în China continentală, este cunoscută oficial drept Republica China și respinge pretențiile regimului de la Beijing asupra teritoriului său.

China și Taiwanul s-au despărțit după războiul civil în 1949. Republica China, fondată după abolirea monarhiei și prăbușirea dinastiei Qing după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan și, o lungă vreme, până la începutul anilor `70, a fost recunoscută ca guvern legitim al întregii Chine de majoritatea comunității internaționale, fiind inclusiv membru permanent al Consiliului de Securitate ONU.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și