Trebuie să ajungem ziua în care siguranța pacientului, care se bazează pe relația dintre acesta și sistemul de sănătate să nu mai fie un deziderat greu de atins, ci o normalitate. Pro România va avea ca și prioritate dezvoltarea unui mecanism național ce va avea ca și efect creșterea calității actului medical.
În primul rând avem nevoie de voință politică pentru a rezolva toate aceste blocaje de care ne lovim în prezent. Asistăm din păcate după 5 ani de la o mare tragedie la o altă tragedie de proporții petrecută la Piatra Neamț.
Totuși, dacă în urmă cu 5 ani aveam de-a face cu o instituție privată care nu respecta regulile, în dezastrul de la Piatra Neamț discutăm despre o instituție publică, un spital de stat. Deși în 2015 Prim-minstrul României a demisionat tocmai pentru a trage un semnal de alarmă ca lucrurile și procedurile să se schimbe la nivelul întregii țări și ca toți cei implicați să conștientizeze gravitatea situației, observăm stupefiați că guvernările Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă și Orban nu ne-au adus încă nicio schimbare. Nu ne așteptăm acum ca cineva să își dea demisia pentru a trage din nou un semnal de alarmă asupra gravității situației, dar în toate țările europene, tot ce înseamnă combaterea pandemiei se asigură prin conducere și responsabilitate guvernamentală, nu se dă vina pe autorități locale sau președinți de consilii județene.
Ne întrebăm doar oare câte spitale sunt în aceeași situație, oare cât de repede se vor lua măsuri, având în vedere că pandemia este prezentă de 8 luni și pe noi încă ne surprinde. Observăm neputincioși că dupa 5 ani nu putem să tratăm un singur om cu arsuri grave la Iași sau București și suntem obligați să îl transportăm timp de 4 ore cu avionul în străinătate.
Totul se rezumă la numiri politice, incompetență, buget și investiții, dar și la lipsa voinței politice adevărate și nu doar declarative ca astfel de situații să nu mai aibă loc. Bugetul și alocarea bugetară pentru sănătate trebuie să se bucure de o dezbatere reală, de o alocare suplimentară din PIB ca să nu mai confruntăm și peste 5 sau 10 ani cu un sistem de sănătate subfinanțat, care se bucură de o guvernanță proastă și o infrastructură inadecvată, cu clădiri vechi sau renovate fără a ține cont de toate normele, cu circuite și trasabilități improprii. Deși sumele pentru sănătate au crescut, efectele nu se văd proporțional.
Depolitizarea acestor instituții și intrarea în normalitatea în care conducătorii lor sunt angajați prin examene corecte și transparente, pe baza criteriilor de competență, este una dintre marile priorități ale PRO România.
Pentru moment ne rămâne să ne rugăm pentru victime, pentru noi și pentru medicii care își fac datoria, unii dintre aceștia plătind un preț mult prea mare.
Viorica Marincaș – Candidat la Camera Deputaților
Articol comandat de Partidul PRO România Maramureș, CMF 11200008