Pe 30 NOIEMBRIE, este sărbătorit SFÂNTUL ANDREI, această zi fiind marcată de o serie de obiceiuri şi tradiţii specifice. Însă şi AJUNUL SFÂNTULUI ANDREI (noaptea de 29 spre 30 noiembrie), este caracterizat de o serie de obiceiuri populare.
Pe 29 NOIEMBRIE este sărbătorit AJUNUL SFÂNTULUI ANDREI, noapte considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuţi în nefiinţă, care nu şi-au găsit liniştea. Conform credinţei populare, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa în această noapte, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.
Dacă eşti necăsătorită, în AJUNUL SFÂNTULUI ANDREI pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că te vei căsători cu cel care-ţi va apărea în vis furând grâul de sub pernă. În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei de vineri coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va aparea în vis pentru a-ţi oferi apa.
Ia un pumn de sare grunjoasă şi nouă boabe de grâu. Încălzeşte sarea până când începe să frigă şi pune-o pe o placă din lemn de tei sub formă unei grămăjoare. De jur împrejurul ei pune boabele de grâu sub forma unui cerc. Cu mâna dreaptă întinsa deasupra sării calde spune cu voce tare, de trei ori: "Mă eliberez de tot ceea ce este negativ în mine şi în jurul meu şi rămân curat".
Noaptea de 29/30 noiembrie este considerata o noapte de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte si, impreuna cu strigoii vii, se iau la bataie pe la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. Duelurile sangeroase cu limbile de la melite si coasele furate din gospodariile oamenilor se prelungesc pana la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica, duhurile mortilor se intorc in morminte, iar sufletele strigoilor revin in trupurile si paturile parasite fara stiinta lor.
Preluare: b365.ro