In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.

De Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aibă parte de mare chin înaintea morții.

Pentru ca atât Sfântul Mihail, cat si Sfântul Gavriil sunt văzuți ca păzitori ai oamenilor de la naștere pana la moarte, in credința populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai in viată de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinți participa si la Judecata de Apoi.

De asemenea, in credințele populare Sfântul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui si ca ori de cate ori diavolii încearcă sa le fure de pe cer (eclipse), nu ezita sa se lupte cu ei.

Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar intre toamna si iarna. Oamenii din popor cred ca Mărmureau, soția lui Scaraotchi vrea cu orice preț ca iarna sa se abată imediat asupra oamenilor, însă Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.

Totodată, Arhanghelii sunt considerați in regiunile de munte drept ocrotitori ai oilor, așa ca in aceasta zi, se face o turta din faina de porumb, simbol al fertilității. Daca turta cade cu fata in sus, atunci ciobanii vor avea parte de miei, daca ea cade cu fata in jos, atunci înseamnă ca oile vor fi sterpe.

In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune... Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.

In sambata care precede aceasta sarbatoare au loc Mosii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecati, se imparte de pomana pentru sufletul lor si iertarea pacatelor, se pomenesc in biserici cei morti, se aprind lumanari pentru cei care au trecut in nefiinta fara lumina. Este bine si pentru cei vii sa aprinda o lumanare in biserica in ziua de 8 noiembrie. Se spune ca drumul catre lumea de dincolo le va fi luminat si usor.

In unele zone ale tarii s-a pastrat traditia ca in aceasta zi finii sa isi viziteze nasii, daruindu-le colaci.


Preluare: realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și