Desi termometrele inca arata temperaturi destul de ridicate, pentru multi dintre soferi venirea toamnei a dat semnalul unor achizitii pentru sezonul rece. Astfel, comerciantii de anvelope de iarna au motive serioase sa se bucure de apropierea iernii. Conform prevederilor legale in vigoare, nu exista o data de la care sa existe obligatia echiparii autoturismului cu anvelope de iarna, ci obligatia este data de starea carosabilului.
Cum vremea a facut multe surprize romanilor in zonele de munte avand parte de zapada in luna septembrie, sunt multi cei care se grabesc sa achizitioneze cauciucuri de iarna, scrie bzi.ro. Preturile in magazinele specializate pleaca de la 150 de lei pentru o anvelopa si pot ajunge chiar si la 900 de lei in functie de dimensiuni si de producator. Ceva mai mici sunt preturile in hipermarketuri, insa aici gama de produse este ceva mai restransa. Astfel, cei care au nevoie de anvelope cu o latime de pana in 185 de milimetri pot scapa cu preturi de sub 300 de lei pentru o roata, deci de maxim 1.200 de lei pentru toate cele 4 cauciucuri.
Comerciantii au si oferte speciale care pot sa scada aceste preturi cu pana la 25 la suta, insa aceste oferte vor expira odata cu apropierea iernii. Pentru cei cu bugete mai mici, exista si solutia achizitionarii anvelopelor de iarna la mana a doua de la comercianti sau de la vulcanizari. Problema acestor produse este legata de calitate, majoritatea fiind resapate, astfel atat durata de viata, cat si eficienta anvelopelor fiind mai mica.
"Cauciucurile de iarnă se folosesc începând de la 7 grade Celsius în jos, chiar dacă afară este asfaltul curat. De la această temperatură, anvelopele de iarnă au aderenţă mai bună decât cele de vară", a precizat Titi Aur.
Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.
Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIE. Şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.
La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.
Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.
Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate
ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).
Preluare: RomaniaTV.net