“Spitalul nu prea poate face multe in sensul asta, pentru ca tratamentul nu este obligatoriu. Luni, 28 mai, am primit un tanar de aproximativ 25 ani, victima unui accident de circulatie cu un politraumatism, traumatism cranio-facial, fractura femur, fractura glezna, deschise, prin care a pierdut sange si anemie acuta. Noi putem sa suplinim pierderea de sange, dar, cu ceea ce avem noi, nu putem suplini transportatorul de oxigen. Asta este important. Deci sangele are hematii. Hematia este cea care transporta oxigenul de la plaman spre cord si organe. Degeaba ii administram ser fiziologic, ser glucozat, dextran si alte produse pentru ca nu aduce acel transportator. Deci umplem doar patul vascular, nu este tratamentul fizio-patologic cel mai bun in sensul ca nu poti sa ii dai nici concentrate de eritrocite, nu poti sa ii dai nici masa plasmocitara pentru ca sunt produse umane. Si ei refuza acest tip de tratament. Ei refuza! Este problema lor! Noi putem sa ii sfatuim, putem sa le dam sfatul care tine de noi, dar nefiind un tratament obligatoriu, nu poti sa il faci impotriva vointei bolnavului", a declarat dr. Vasile Pop, director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.

Tanarul a fost operat in cursul zilei de ieri, iar pacientului i s-a administrat eritropoetina, o substanta menita sa il ajute. Medicii spun insa ca aceasta isi face efectul in decurs de cateva saptamani, timp in care starea pacientului se poate agrava.

“Bolnavul de care va spuneam a venit cu doua fiole de eritropoetina. Eritropoetina este o substanta pe care o produce si organismul in cantitati foarte mici, iar sub comanda acestei substabte se produc eritrocitele. Ca sa intre actiune acest medicament trebuie sa treaca saptamani. Deci nu intra imediat in actiune, el nu suplineste. Ii dai cateva unitati sau cinci mililitri din substanta respectiva si astepti trei saptamani. Am avut in urma cu un an o domnisoara care tot asa era cu un politraumatism, cu ruptura de splina, a fost operata, cu cantitate importanta de sange in burta si nu ai putut sa ii dai sange impotriva vointei ei scrisa si a familiei. Un om care a pierdut sange nu mai poate lupta cum lupta un organism normal, care isi are cantitatea de sange adecvata. Costul este destul de mare pentru a-i suplini toate aceste neajunsuri”, a declarat medicul Vasile Pop.

Un caz asemanator a fost semnalat in 2011, atunci cand o tanara din Miresu Mare a fost lovita pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Bucuresti din Baia Mare. Tot din cauza convingerilor religioase, familia fetei a refuzat transfuzia de sange. Ulterior, tanara a decedat, insa expertiza medico-legala nu a stabilit o legatura intre cauza decesului si refuzul efectuarii transfuziei.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și