Aproximativ 1.300 adulți și copii este numărul estimat de civili care se adăposteau în clădire și doar 150 de supraviețuitori au reușit să iasă de sub dărâmături imediat după atacul din 16 martie.

Sursele citate de Guardian au spus că cei mai mulți civili se adăposteau de bombe sub scenă și că dărâmăturile le-au blocat ieșirea.

În Mariupol nu există servicii de urgență operaționale, iar luptele și bombardamentele din apropierea teatrului au împiedicat încercările de salvare. Teatrul a fost bombardat din avion, deși era semnalizat ca adăpost de civili, având cuvântul „Copii” scris cu litere mari, vizibile de la altitudine.

„Din nefericire, începem ziua cu vești proaste. Cu ajutorul martorilor, informațiile par să indice că aproximativ 300 de oameni au murit la Teatrul Dramatic din Mariupol, ca urmare a bombardării de către un avion rusesc. Până nu se termină, nu vreau să cred în această ororare. Până nu se termină, vreau să cred că toți cei de acolo au reușit să scape. Dar cei care au fost înăuntrul clădirii la momentul atacului terorist spun altceva”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al consiliului local.

„Teatrul Dramatic a fost distrus în mod cinic de de mesagerii Lumii ruse. Fasciștii secolului 21 nu au fost opriți nici de uriașa inscripție COPII, nici de declarațiile oamenilor, care au spus că sunt civili pașnici - femei, copii, bătrâni. Ocupantul știa unde lovește. Putem reconstrui clădirea, dar nu ne vom putea aduce înapoi prietenii, vecinii, rudele, persoanele iubite. Binecuvântată fie amintirea tuturor victimelor inocente ale acestui război nebun pornit împotriva Ucrainei de către statul agresor, statul terorist Rusia”, se mai arată în declarația consiliului local.

Clădirea teatrului din Mariupol, unde se asăposteau între 1.000 și 1.200 de oameni, atât adulți, cât și copii, a fost bombardată pe 16 martie.

După bombardarea clădirii teatrului, autoritățile locale au spus că acolo se adăposteau în jur de 1.000 de oameni, adulți și copii, și că rușii „știau foarte bine că acolo se află doar civili”.

Imagini din satelit realizate de compania Maxar Technologies pe 14 martie arată că în jurul clădirii teatrului din Mariupol fusese scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul COPII (дети).

A doua zi au ieșit primii oameni de sub dărâmături, circa 130, însă atacurile continue și cantitatea mare de dărâmături au împiedicat acțiunile de salvare a celor care se adăposteau în teatru.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și