Răspunzând unor întrebări puse în parlamentul olandez, Ard van der Steur a declarat că poliția Olandei primise în 16 martie un raport din partea FBI american „în care erau notificate antecedentele criminale ale lui Ibrahim El Bakraoui și ale fratelui său Khalid, precum și antecedentele teroriste ale lui Khalid”.

În ziua următoare, „subiectul a fost abordat în cursul contactelor bilaterale între polițiile olandeză și belgiană”, a adăugat ministrul. „Trecutul radical al celor doi indivizi a fost discutat”, a adăugat el, fără a preciza detaliile.

Van des Steur a confirmat, de asemenea, informațiile apărute săptămâna trecută în presa americană potrivit cărora Ibrahim El Bakraoui figura pe o listă a teroriștilor întocmită de FBI din 25 septembrie 2015.

Ibrahim El Bakraoui s-a aruncat în aer în aeroportul internațional din Bruxelles-Zaventem, iar fratele lui a făcut același lucru într-o ramă a metroului din capitala belgiană.

Dezvăluirile ministrului olandez survin în timp ce autoritățile belgiene căutau în continuare marți un atentator cu bombă fugit, la o săptămână după ce aceste atentate făcuseră 32 de morți.

Van der Steur confirmase săptămâna trecută că Turcia îl expulzase pe Ibrahim El Bakraoui spre Olanda, dar precizase că acesta nu era cunoscut de autoritățile olandeze și nici nu figura pe listele lor de persoane suspecte.

Ministrul a mai asigurat că nu știe cât timp a rămas Ibrahim El Bakraoui în Olanda înainte de a reveni în Belgia.

Turcia a reproșat și ea Belgiei că nu a ținut seama de informațiile pe care i le-a transmis despre profilul de „combatant terorist” al lui Ibrahim El Bakraoui, arestat în iunie în apropiere de frontiera siriană.

Sub presiunea dezvăluirilor — atât în țară, cât și în străinătate — despre rateurile înregistrate în urmărirea rețelelor jihadiste, guvernul belgian a admis că s-au comis erori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și