Omul de afaceri Alin Simota, finanţator al clubului de fotbal Jiul Petroşani, despre care procurorii susţin că era liderul unei grupări infracţionale organizate deosebit de violentă, specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj, cămătărie, înşelăciune, a fost reţinut marţi seara, alături de alte trei persoane, de către DIICOT Alba Iulia, care au dispus pentru o cincea persoană interdicţie de a părăsi ţara.
Cei patru bărbaţi urmează să fie prezentaţi miercuri instanţei Curţii de Apel Alba Iulia cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Competenţa Curţii de Apel Alba Iulia de a soluţiona această cerere a fost atrasă de faptul că printre persoanele faţă de care se fac cercetări în acest caz se află şi un ofiţer de poliţie judiciară din Hunedoara.
Procurorii au efectuat marţi noi percheziţii în continuarea cauzei în care fosta soţie a lui Simota şi actualul soţ al acesteia, Constantin Litera, fost bodyguard al omului de afaceri, arestaţi de două luni de zile, alături de alte două persoane, sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, ale căror victime au fost oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre aceştia fiind duşi în Libia.
Procurorul şef al Serviciului Teritorial Alba Iulia al DIICOT, Ioan Mureşan, a declarat, marţi, că în cursul zilei au fost efectuate şapte percheziţii în Hunedoara, "în continuarea cauzei care a fost anterior, Litera, iar faptele sunt aceleaşi, respectiv de constituire de grup infracţional organizat, cămătărie, înşelăciune, şantaj, lipsire de libertate, vătămări corporale grave".
Astfel, potrivit lui Mureşan, s-a extins urmărirea penală pentru opt persoane, plus pentru cele care a fost începută urmărirea penală anterior. La DIICOT Alba Iulia au fost aduşi în total marţi opt învinuiţi, printre care şi un poliţist, şi 11 persoane - părţi civile, martori, părţi vătămate, făptuitori.
Gruparea a acţionat în perioada 2007 - începutul anului 2011. În total, au fost identificate mai mult de zece părţi vătămate. În ceea ce îi priveşte pe membrii grupării, "rolurile erau stabilite precis, toate erau în acelaşi scop, respectiv în a obţine sumele de bani împrumutate şi cu dobânzile percepute, plus şi în alte scopuri".
Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelaciune etc. "Se exercitau violenţe, persoanele erau răpite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor în diferite locaţii. Dobânzile şi amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul grupării. Totul era aleatoriu, părţile vătămate nu ştiau ce datorează decât ceea ce li se cerea. Sunt părţi vătămate care şi-au pierdut şi firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani", a menţionat procurorul şef Ioan Mureşan.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei în cauză riscă până la 20 de ani de închisoare.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că liderul grupării era Alin Simota, cel care transmitea ordinele către Constantin Cristian Litera, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Simota, susţin procurorii, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii.
Tot astfel, un candidat pentru funcţia de consilier local a fost agresat, potrivit procurorilor, la solicitarea lui Simota, la rândul lui consilier local şi fost consilier judeţean, pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care inculpatul le administra.
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut măsura arestării preventive pentru soţii Litera, acuzate alături de alte şapte persoane, că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de violenţă - cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de persoane. Victimele grupării infracţionale identificate în acest caz sunt opt oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre aceştia fiind duşi în Libia, unde au fost exploataţi prin muncă, în construcţii, toţi banii obţinuţi fiind livraţi către persoanele care le-au acordat împrumuturi. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 800.000 de euro.
Preluare: AGERPRES