Numai în ultimele trei săptămâni numărul celor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza confruntărilor armate din estul separatist al Ucrainei a fost de 260.000.

Aceste cifre sunt doar estimative, UNHCR avertizând că numărul real al celor care au fugit din calea luptelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere că mulți ucraineni s-au adăpostit în locuințele rudelor sau prietenilor și nu sunt înregistrați oficial ca refugiați. De asemenea, organizația nu a reușit să obțină informații din regiunea separatistă Lugansk și va trimite o echipă de experți în cursul acestei săptămâni pentru a verifica situația pe teren. În cealaltă provincie separatistă, Donețk, în cursul săptămânii trecute circa 10.000 de persoane au părăsit Mariupol, orașul-port la Marea Azov unde se așteaptă un asalt al insurgenților proruși.

Conform autorităților de la Kiev, circa două milioane de civili se află în continuare în zonele de conflict. Pe lângă riscurile generate de confruntările armate, aceștia se confruntă și cu numeroase lipsuri, cum ar fi accesul limitat la apa potabilă. De exemplu, locuitorii orașului Lugansk nu se pot aproviziona cu alimente și nu au apă potabilă de o lună, iar zilnic se înregistrează pene de curent.

S-au constatat și situații când refugiații au revenit la casele lor după ce armata ucraineană a reușit să preia controlul unor localități, înainte ca rebelii să lanseze contraofensiva în urma căreia au reușit să recucerească unele teritorii.

Pe de altă parte, numărul ucrainenilor care au trecut granița în Rusia și ar intenționa să rămână în această țară a ajuns la 814.000, conform datelor oficiale ruse citate de UNHCR. Numai în luna august 66.000 de ucraineni au solicitat azil în Rusia.

De asemenea, mai multe mii de ucraineni au cerut azil în alte țări europene, mai ales în Polonia (1.082), Germania (556), Suedia (500) și Belarus (380).


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și