Astfel, ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00. În consecință, ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

În fiecare an, la sfârșitul lunii martie, trecem la ora de vară pentru a putea beneficia de mai multă lumină pe timpul zilei. Schimbarea are loc de fiecare dată în timpul weekendului, în toiul nopții, pentru ca impactul asupra activităților esențiale să fie cât mai mic.

Ceasurile se întorc vor da apoi cu o oră înainte în ultima duminică a lunii octombrie, adică în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 2022.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Ora de vară 2022. Când vom renunţa la schimbarea orei

În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism, notează Mediafax.

În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.


Preluare: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și