"Noi respectăm cu stricteţe procedura adoptată de INSP, care este, de fapt, şi o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor forului ştiinţific de suport al Comisiei Europene, şi anume: pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale - începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creşterea capacităţii, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experienţa de la Suceava; persoanele instituţionalizate simptomatice. Adică există o ordine a priorităţilor în testare, care nu poate fi încălcată şi pe care noi o vom aplica cu stricteţe. Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile care sunt validate şi care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare", a arătat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că aparatele de tip Real Time PCR asigură o precizie de 100%, acurateţe care nu este atinsă de alte tipuri de testare.

"Am văzut că circulă o mulţime de poveşti pe piaţă. La ora actuală, în România, există o procedură de testare, în care sunt stabilite priorităţile de testare, ordinea de priorităţi în care se face testarea. Testarea la ora actuală nu se poate face decât cu aceste aparate de tip Real Time PCR, pentru că doar acest mod de testare asigură o precizie de 100%. Alte tipuri de testare nu asigură precizia de 100% şi există riscul ca, din persoane care sunt declarate negativ, de fapt o parte să fie pozitive. Ca să nu spun că sunt extrem de greu de găsit şi sunt şi la nişte costuri destul de mari", a afirmat el.

Fostul ministru al Sănătăţii Victor Costache a declarat, miercuri, că doreşte implementarea unui program de testare "inovativ" de tipul celui din Coreea de Sud pentru noul coronavirus prin care toţi cetăţenii din Bucureşti să fie testaţi prin metoda door-to-door.

"Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu-Cercel, care va fi validat, şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door", a afirmat demnitarul, la Adevărul Live.

El a spus că încă nu au fost testate toate persoanele care se află în carantină.

"Sunt diferite faze de testare. La ieşirea din carantină se poate face o testare. Această testare se face în funcţie de capacităţile centrelor şi sunt prioritizaţi cei simptomatici, aşa cum se face şi în alte ţări", a arătat Costache.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și