Legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public îl obligă pe Primar să răspundă într-un termen de maxim 30 de zile de la înregistrarea Cererii. Sighet 247 a primit răspunsul cu o întârziere mare de tot, plicul plecând de la Primărie doar în data de 29 mai a.c.

Trecând peste acest aspect, răspunsul în sine este unul absurd, Primarul refuzând efectiv să ne comunice informații publice legate de cheltuieli din bugetul local, informații care, conform legii, sunt publice, neputând fi secretizate sub nicio formă.

Primarul Ovidiu Nemeș ne comunică următoarele: „Vă comunicăm că (...) documentele solicitate au fost puse la dispoziția altor organisme pentru soluționarea unor acțiuni în justiție și nu se pot comunica”. De aici noi înțelegem că Ovidiu Nemeș recunoaște că există o anchetă penală în curs, derulată de către DNA împotriva sa și a altor învinuiți în dosarul „Avocații”.

DNA suspectează că de la bugetul local au fost plătite sume mari de bani către diferiți avocați, printre care și Cristian Niculescu Țâgârlaș, prieten cu Ovidiu Nemeș și purtător de cuvânt al PNL Maramureș. Plățile au fost făcute cu încălcarea legii și fără acordul Consiliului local. Ba, mai mult, DNA suspectează că Ovidiu Nemeș l-a plătit pe avocatul Cristian Niculescu Țâgârlaș din bani publici să îl reprezinte în procesul „Parcometrele”, proces în care Nemeș are calitatea de INCULPAT. Ovidiu Nemeș este suspectat că, alături de alți inculpați, a prejudiciat bugetul local al Sighetului cu peste 7 miliarde de lei vechi.

În câteva articole anterioare am arătat că din bugetul local s-au plătit în acest an peste 400 de milioane de lei vechi către doi avocați din Baia Mare: av. Cristian Niculescu Țâgârlaș și un domn avocat Contraș, încălcându-se flagrant legea. Sursele noastre din Primărie arată că în perioada 2012 - 2014 s-au plătit sume mult mai mari către diverși avocați în cuantum de câteva sute de mii de lei noi (miliarde în lei vechi). Toate aceste plăți s-au făcut cu încălcarea legii, DNA suspectând că de fapt s-au sifonat bani din bugetul local. Mai pe românește, s-au furat acești bani. Primul luat în vizor în acest caz este deja inculpatul Ovidiu Nemeș.

Văzând că gluma se îngroașă, Cristian Niculescu Țâgârlaș a restituit sumele încasate de la Primăria Sighet (sau parte din acestea), iar Ovidiu Nemeș a solicitat în ședința de Consiliu local de vinerea trecută ca să i se aprobe ca el să contracteze servicii juridice de specialitate și să efectueze plăți către avocați în numele orașului. Adică Ovidiu Nemeș vroia să continue jaful din bani publici prin plătirea de sume către avocați, de această dată cu acordul CL Sighet.

Ședința de Consiliu local de vinerea trecută a fost una cu scandal, pentru prima dată căzând la vot cu 10 la 7 propunerea Primarului. În ședință a luat cuvântul consilierul local PP-DD Gavrilă Mihali care a atras atenția colegilor săi consilieri să nu voteze pentru așa ceva, pentru că „se vor încolona cu toții la sediul DNA” pentru declarații. În apărarea Primarului a sărit domnul Petru Tomșa, consiler local PDL, care a precizat că „dacă s-a început pe un drum, trebuie să se meargă până la capăt”. Noi ne întrbăm pe care drum? Pe drumul jafului din banii sighetenilor?

Președinte de ședință a fost consilierul PNL Vasile Mih, care vorbea foarte greu, fiind înecat de ciudă că nu va trece această propunere. Au votat în favoarea propunerii consilierii locali ai PNL și PD-L, împotrivă fiind consilierii PSD, UDMR și PP-DD. Avocatul Onița Ivașcu Daniela, consilier local PNL, s-a abținut de la vot. Sursele noastre arată că doamna consilier s-a abținut pentru a nu își periclita cariera de avocat și pentru a nu își păta imaginea publică.

Sighet 247 va solicita autorităților statului să ia act de încălcarea legii de către Primarul Ovidiu Nemeș prin refuzul acestuia de a ne comunica informațiile solicitate în baza legii 544 / 2001.

Ovidiu Nemeș REFUZĂ să ne comunice sumele plătite către avocați în dosarul Parcometrele, deși LEGEA ÎL OBLIGĂ! Ce are de ascuns?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și