Maramureşenii depistaţi cu pietre la rinichi vor putea fi trataţi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare cu ajutorul unui aparat ce-i va scuti de intervenţiile chirurgicale. Din a doua jumătate a lunii mai, în unitatea spitalicească a intrat în funcţiune litrotriptorul, iar medicii din cadrul Secţiei de urologie au precizat că pacienţii nu vor mai fi trimişi în alte judeţe pentru tratament.
„Era o necesitate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, fiindcă până acum trimiteam pacienţii la Cluj, Târgu-Mureş sau în alte zone. Pietrele pot fi reperate prin două metode: raze X sau ecograf, iar în acest moment ambele metode vor fi aplicate în spitalul nostru. Intervenţia în sine este cel mai puţin agresivă metodă de a scăpa de pietre şi sunt cazuri în care pacientul este tratat într-o singură şedinţă. Avantajul este acela că bolnavul nu este anesteziat, nu rămâne internat peste noapte în urma unei intervenţii chirurgicale, iar procedura de litotriţie extracorporală se face în regim ambulator”, a explicat dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog.
Litotriptorul ajută la spargerea pietrelor din rinichi sau ureter care au o mărime de până la 2 cm (între 5 mm şi 20 mm), fără a fi necesară operarea pacientului. În medie, cu ajutorul acestui aparat, pot fi trataţi şase-şapte bolnavi pe zi.
Preluare: InfoMM.ro