Vă vom prezenta cât s-a furat, cum s-a furat, unde s-a furat şi de ce s-a furat. Cât costă lemnul românesc şi cum se poate evapora un camion cu buşteni, veţi afla în zilele următoare, dar şi cât costă un post de pădurar şi cum se amortizează investiţia.

Asăzi, aflăm cum este lemnul folosit în campanie electorală. Copacii nu au culoare politică, dar aduc voturi şi funcţii politice, până la rang de ministru. O afacere transpartinică de milioane de euro pe care n-o investighează nicio autoritate.

Reporter: Poate cineva să scoată vreun lemn din pădure fără să ştie pădurarul?
Martor: Foarte greu. Poate să scoată până la un metru cub. Până la un metru cub poate să fure cumva, cu căruţa, cu calul.

Este mărturia sub anonimat a unui om din sistem. Un sistem despre care spune că are protecţie la nivel înalt. O protecţie costisitoare. Ea vine în schimbul voturilor, în schimbul susţinerii, în schimbul banilor, a lemnului, a beneficiilor. Iar Suceava pare a fi, de departe, locul de unde se fură cel mai mult, iar comuna Vatra Moldoviţei, patria hoţilor.

"Lupoaia când era la stat, la Ocolul Silvic Vama, era pădure seculară, seminţiş, era pădure model, copaci frumoşi, drepţi, o regenerare frumoasă, naturală. Acum, un dezastru ecologic", adaugă martorul.

Potrivit acestuia, sunt trei firme care participă la licitaţiile de exploatare în pădurea primăriei Vatra Moldoviţei. Una dintre ele a fost a primarului şi ar fi în continuare controlată de el.

"Dacă te băgai acolo te mâncau. N-aveai ce intra acolo. Erau partizele făcute exact: tu iei acolo, tu iei acolo. Deci licitaţiile sunt trucate? Absolut! Absolut! Sută la sută!", mărturisteşte martorul.

Suceava e judeţul unde lemnul se transformă în voturi.


Preluare: antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și