Tot legat de capra neagră, simbolul acestui parc, cei de la Parcul Naţional Munţii Rodnei au scos pe piaţă o carte dedicată acestui animal, care cuprinde, în cele 162 de pagini, istoricul supravieţuirii caprei negre în masivul rodnean, măsurile de conservare aplicate, tehnici şi metode utilizate pentru monitorizarea speciei.

Claudiu Iuşan, biologul Parcului, a declarat: „Cam 5 cinci luni a durat editarea. Alături de această monografie, a apărut şi broşura traseului tematic «Poteca caprei negre din Rezervaţia Biosferei Munţii Rodnei». 27 de panouri informative au fost amplasate pe un traseu tematic intitulat «Capra neagră cu trei iezi» şi dedicat observării caprelor negre din Munţii Rodnei. În momentul de faţă, în Parcul Naţional Munţii Rodnei, avem 109 capre negre la recensământul de primăvară, urmând ca peste câteva săptămâni să efectuăm recensământul de toamnă”.

Marea majoritate a acestor panouri sunt amplasate în judeţul Bistriţa- Năsăud, dar şi pe limita între judeţe, deoarece căldarea Bila este în Maramureş, iar capătul Lalei în Bistriţa-Năsăud. „Sper să reziste şi să nu le distrugă turiştii. Că a fost greu să le cari până sus pe bucăţi, peste 200 de voluntari, timp de o lună”, a concluzionat Iuşan.

Trebuie spus că acest simbol al Maramureşului, capra neagră, a dispărut o dată din parc şi istoria are şanse să se repete. S-a făcut o repopulare cu capra neagră a Parcului, iar de atunci autorităţile sunt cu ochii pe cei care ar dori să obţină un trofeu de capră neagră, specie protejată prin lege. Ultimul scandal în care au fost implicate capre negre a fost chiar în iunie 2016, când mai mulţi bărbaţi au împuşcat un exemplar şi nu s-au sfiit să îl arate şi turiştilor aflaţi în Pietrosul Rodnei. Fotografii cu braconierii au apărut pe internet şi, în cele din urmă, braconierii au fost prinşi.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și