Scopul proiectului este de a evita situaţii în care noua administraţie locală ar fi aleasă cu luni bune înaintea încheierii mandatului în curs, ceea ce ar perturba buna funcţionare a administraţiei locale şi ar putea afecta serviciile publice şi proiectele în curs de desfăşurare.

Potrivit proiectului, "mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă". Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin încheiere pronunţată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii, prevede proiectul.

Potrivit unei alte prevederi, "alegerile nu pot avea loc mai devreme de 30 de zile anterior finalizării mandatului în curs al aleşilor locali".

"Comasarea forţată a alegerilor este în sine un act neconstituţional, însă prin proiectul depus astăzi închidem drumul Guvernului în a folosi Ordonanţe de urgenţă în acest sens. CCR a stabilit încă din 2008 că nu pot fi adoptate Ordonanţe de urgenţă atât timp cât un proiect pe aceeaşi temă se află în Parlament. Cum proiectul nostru a fost depus deja, orice tentativă a Guvernului de a adopta o Ordonanţă de urgenţă pe aceeaşi temă, inclusiv de comasare, devine neconstituţională, deoarece în acest context nu ar fi motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit, aşa cum a subliniat şi Curtea Constituţională în Decizia nr. 1221 din 12 noiembrie 2008. Dacă Guvernul vrea să fie agresiv şi să încalce Constituţia, cineva trebuie sa fie gata să o apere. Începând de astăzi, orice comasare a alegerilor devine neconstituţională", a precizat deputatul REPER Andrei Lupu, potrivit unui comunicat de presă.

Deputata REPER Oana Cambera a subliniat, la rândul său, că "ne aflăm din nou în scenariul din 2012".

"Prin Decizia nr. 51 din 25 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională comasarea alegerilor parlamentare şi a alegerilor locale, constatând încălcarea drepturilor fundamentale, precum dreptul de a fi ales şi de a alege, dar şi a bunelor practici în materie electorală. Comasarea alegerilor ar însemna scurtarea mandatelor aleşilor locali în funcţie în momentul de faţă, ceea ce încalcă principiul periodicităţii alegerilor şi al neretroactivităţii legii. De asemenea, Codul bunelor practici subliniază nevoia ca procedura de votare să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplină libertate alegătorilor în vederea exprimării voinţei şi a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot şi la alegeri libere, ceea ce este departe de a fi respectat atunci când cetăţenilor le sunt puse în faţă nu mai puţin de 5 buletine de vot" a adăugat Oana Cambera.

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost înregistrată la Senat, ca primă cameră sesizată şi urmează să fie dezbătută în cadrul comisiilor parlamentare.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și