În mesajul adresat audienței, Ambasadorul Ion I. Jinga a evocat contribuția României la demersurile comunității internaționale de combatere a anti-semitismului și comemorare a Holocaustului. Astfel, a amintit adoptarea cu succes, în perioada președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului – IHRA (2016-2017) a definiției de lucru privind antisemitismul, precum și faptul că țara noastră a fost printre primele care au inclus definiția de lucru a anti-semitismului în legislația internă, aceasta conținând prevederi clare ce condamnă negarea Holocaustului și incitarea la antisemitism. Totodată, Guvernul român se află în etapa finală de aprobare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului de ură, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea acestei strategii.

A precizat că, la nivel internațional, Ministerul Afacerilor Externe al României a contribuit la elaborarea unor importante recomandări ale IHRA şi a Declarației Consiliului UE privind combaterea antisemitismului, care a fost adoptată în decembrie 2020. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a încheiat un Memorandum de înțelegere cu Yad Vashem - Autoritatea Statului Israel pentru Memoria Martirilor și Eroilor Holocaustului, în vederea facilitării cercetării arhivelor diplomatice românești cu privire la istoria comunității evreiești din România, înainte și după Holocaust.


Menționând importanța păstrării memoriei victimelor Holocaustului, Reprezentantul Permanent al României la ONU a amintit faptul că România marchează solemn acest episod tragic al istoriei atât la 27 ianuarie – zi stabilită în plan internaţional, cât şi la 9 octombrie – Ziua Naţională pentru Comemorarea Holocaustului.

Evocând experiența personală deosebit de puternică a vizitelor pe care le-a efectuat la Muzeele Memoriale ale Holocaustului din New York, Washington DC si Ierusalim, precum și pe cea de la fostul lagăr de concentrare de la Majdanek unde, în timpul celui De-al Doilea război Mondial, au murit peste 360 de mii de evrei – bărbați, femei și copii – ambasadorul Jinga a arătat că: „Este greu de descris emoția încercată în acele momente; cred că nicio persoană normală nu poate ieși dintr-un Muzeu al Holocaustului fără să aibă lacrimi în ochi”. „Ceea ce am simțit atunci, nu poate fi exprimat în cuvinte. Pe frontispiciul Mausoleului gigantic de la Majdanek, care conține cenușa unora dintre victime, se află inscripționată fraza: “Destinul nostru, să fie un avertisment pentru voi!” Acest mesaj trebuie transmis din generație în generație. Măsurile legislative sunt importante. Dar ceea ce este absolut crucial în lupta împotriva ignoranței, dezinformării și, în special, a negării și denaturării Holocaustului, este educația oamenilor, pentru ca astfel de monstruozități să nu se mai repete!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și