Pe pagina de Facebook AUR Galați a fost publicat, vineri seară, un mesaj în care schimbarea era catalogată ”atât inoportună, cât si neîntemeiată”.

Reacția vine în contextul în care, în spațiul public au apărut mai multe propuneri de schimbare a numelor străzilor, în semn de solidaritate cu victimele agresiunii rusești. AUR Galați adoptă retorica rusă prin care ucrainenii uciși de agresorii ruși sunt înlocuiți cu românii uciși în alte secvențe din istorie.

În cazul de față, AUR înlocuiește victimele ucrainene cu românii care au fost uciși de militarii ruși la Fântâna Albă, chiar în ziua de Paște, la 1 aprilie 1941. Atunci, rușii au asasinat mii de români din Basarabia și nordul Bucovinei, regiuni proaspăt anexate la vremea aceea de URSS.

Minimalizarea unui eveniment prin înlocuirea acestuia cu un altul din istorie, după modelul ”What about?” reprezintă una dintre metodele retoricii de propagandă prin care se încearcă distragerea atenției de la evenimentul respectiv sau reducerea la minimum a importanței acestuia în fața opiniei publice.

Nu este prima dată când AUR bifează un mesaj desprins din retorica rusă. Sorin Lavric, senator al partidului extremist AUR, a transmis într-un interviu din 21 martie că ”se vrea distrugerea națiunilor creștine” și ”totul depinde de cine va câștiga, Putin sau globaliștii”. Lavric face parte din nucleul restrâns al noii conduceri AUR, al cărui președinte unic a fost ales recent George Simion. La primul Congres AUR presa nu a avut acces înainte de anunțarea rezultatului alegerilor. Ulterior alegerilor, contracandidatul lui Simion, deputatul de Constanța, Dănuț Aelenei, a fost exclus din partid.

Reacția AUR Galați la schimbarea numelui străzii din oraș în ”Eroii Ucrainei”:

”Vrem strada „Martirii de la Fântâna Albă”, nu „Eroii Ucrainei”! Filiala AUR Galați a luat la cunoștință, cu surprindere, despre propunerea unui partid local de a redenumi o stradă din oraș „Strada Eroii Ucrainei”. Considerăm atât inoportună, cât si neîntemeiată o astfel de acțiune. Numele unei străzi se alege pe o perioadă lungă de timp si în baza unei argumentări temeinice, nicidecum ca să îi copiem pe alții, sau dintr-un amestec de oportunism si ipocrizie (…) Astăzi se împlinesc 81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, un eveniment tragic, prea puțin cunoscut. Peste 3000 de români din nordul Bucovinei (astăzi Ucraina) au fost atunci masacrați de grănicerii sovietici, când încercau să se refugieze în România. AUR Galați propune ca Strada Muncii Voluntare sa fie redenumită „Strada Martirilor de la Fântâna Albă”. Ar fi un gest firesc și oportun. Ar fi un mesaj că nu uităm trecutul, nici lupta, nici sacrificiul și nici idealurile înaintașilor noștri”, este un fragment din mesajul AUR Galați.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și