Insă doctorii susţin că o astfel de atribuţie va aglomera cabinetele pentru că nu există legislaţie care să le permită ditribuţia de medicamente.

Specialiştii avertizează că iodura de potasiu NU se administrează preventiv şi NU este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tidoidă.

Unii români nu ştiu la ce este utilă iodura de potasiu, însă speră să nu aibă nevoie de aceste medicamente.

Autoritatile recunosc ca cea mai grea misiunea este aceea de a asigura acces rapid populatiei la iodura de potasiu, Desi medicamentele sunt deja distribuite catre DSP-uri, nu se stie cu exactitate cum vor ajunge la populatie.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că pastilele vor fi date de medicii de familie populaţiei doar atunci cand va fi cazul.

"Mi se pare normal si medicii de familie au responsabiliatea pentru sanatatea comunitatilor in care lucreaza, mi se pare natural ca si ei sa fie implicati", susţine ministrul Alexandru Rafila

Medicii de familie sunt însă de altă părere.

"Nici nu ar fi logic sa se intample acest lucru, in primul rand pentru ca noi nu putem distribui, ne interzice legislatia. Noi si asa suntem destul de aglomerati, pandemia nu s-a terminat, testam, vaccinam, avem pacientii nostri.", explică medicul de familie Cosmina Berbecel.

O soluţie aşteaptă şi Direcţiile de Sănătate Publica. În Bucureşti, de pildă, vor fi distribuite peste 2 milioane de comprimate. Dar încă nu e clar cine le va prelua.

"Cu siguranta in zilele urmatoare o sa primim si aceste detalii de la Ministerul Sănătăţii. Pana acum nu am primit decat informarea de le prelua si le tine in custodie," explică Oana Niculescu, DSP Bucureşti.

"Urmeaza sa primim de la Ministerul Sănătăţii indicatile privind distribuirea iodurii de potasiu, pentru că este important ca - in cazul in care va fi un astfel de accident - sa se poate administra in primele ore", spune şi Vasile Cepoi, DSP Iaşi.

Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, spun endocrinologii.

"Cei mai importanti sunt copiii, femeile gravide, femeile care alapteaza si adultii pana in 40 de ani.

"Nu este o doza recomandată., La toate categoriile de persoane, se impart in functie de varsta si nu se ia preventiv, ci doar in cazul unui atac", explică Bogdan Pascu, medic endocrinoilog.

În total, 30 de milioane de pastile cu iod au fost produse de Antibiotice Iaşi. Potrivit specialiştilor, administrarea acestor medicamente la persoanele peste 40 de ani poate să ducă la disfuncţii tiroidiene.


Preluare: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și