"Botezul lui Iisus Hristos este temelia botezului creștin și temelia înfierii noastre după har în Dumnezeu Fiul, în Iisus Hristos, prin lucrarea Duhului Sfânt", a afirmat, luni, patriarhul, în cuvântul de învățătură rostit după după citirea Sfintei Evanghelii, la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Botezului Domnului.

Slujba a fost oficiată în Catedrala patriarhală împreună cu Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal și cu Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și cu un sobor de preoți diaconi.

Întâistătătorul BOR a deslușit înțelesurile duhovnicești ale Botezului Domnului nostru Iisus Hristos în Iordan, deopotrivă epifanie ("arătarea Domului în public") și teofenie ("arătarea lui Dumnezeu cel în Treime Preaslăvit"), explicând că evanghelia din această zi ne descoperă trei mari adevăruri.

"În primul rând vedem smerenia nesfârșită a lui Iisus Hristos, care, deși nu are păcat, merge să primească botezul pocăinței spre iertarea păcatelor de la Sfântul Ioan Botezătorul; în al doilea rând vedem că cel care se botează în Iordan de către Ioan nu este un om obișnuit, ci este fiul lui Dumnezeu cel Veșnic, care s-a făcut om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor și în al treilea rând vedem că tot ceea ce Mântuitorul Iisus Hristos lucrează ca Mântuitor descoperă iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi", a spus patriarhul.

Patriarhul Daniel a menționat că "aceste trei mari adevăruri sunt explicitate în viața Bisericii prin rugăciunile, prin predicile și în cântările ei".

După Sfânta Liturghie, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, va oficia, la ora 12,00, Sfințirea cea Mare a Apei (aghiasma mare) în fața Reședinței patriarhale.

Ca în fiecare an, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălțată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori și busuioc și au au fost pregătite 24 de vase cu o capacitate de peste 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei, care, după sfințire, va fi oferită credincioșilor.

Credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, luni, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfințirii apelor.

În credința ortodoxă, sărbătoarea amintește botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păși în viața publică. Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor — Agheasma Mare, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică (pământul primește germenii noii creații, transfigurată prin sfințirea apelor).

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și