Potrivit politistilor, escrocii isi sunau posibilele victime in cursul diminetii, cand stiau ca acestea se afla la serviciu si este mai greu ca acestea sa poata contacta persoana despre care au fost anuntate ca a fost implicata intr-un accident. Prin aceasta modalitate, mai multi maramureseni au cazut in plasa infractorilor.

“In cursul acestui an, patru persoane din judetul Maramures au fost inselate de indivizi care pretindeau ca sunt angajati ai ambasadei Romaniei in strainatate. Ei sunau victimele si le cereau sa transmita intr-un cont diferite sume de bani cuprinse intrre 1.400 si 3.000 de euro, pe motiv ca o ruda de-a victimelor a fost implicata intr-un accident in strainatate si pentru acea ruda trebuie trimise sumele de bani”, a declarat Dumitrita Rus, purtator de cuvant IPJ Maramures.

Cea mai recenta victima a escrocilor, o baimareanca in varsta de 64 de ani a fost sunata ieri, 8 mai, de un barbat care s-a recomandat a fi reprezentant al Ambasadei Romaniei in SUA. Acesta i-a cerut sa vireze intr-un cont suma de 11.000 de lei, bani ce reprezentau onorariul avocatului fiului ei, care ar fi fost retinut in urma producerii unui accident de circulatie in SUA. Dupa ce femeia a trimis banii, aceasta a fost sunata din nou de aceeasi persoana. Aceasta i-a mai solicitat baimarencei sa cumpere sapte cartele de reincarcare, fiecare a cate 25 de euro, iar mai apoi sa trimita codurile, intrucat acestea reprezentau costul convorbirilor avute. Abia dupa ce a trimis codurile respective, femeia a luat legatura cu fiul ei si a aflat ca a fost victima unei inselaciuni.

„Ii convingeau sa trimita respectivele sume de bani pe motiv ca ruda lor a fost implicata intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat victime, iar banii trebuiau folositi pentru platirea avocatului sau pentru victimele accidentului. Ii zoreau sa trimita banii tocmai pentru a nu avea posibilitatea de a lua legatura cu persoana din strainatate si a constata ca este de fapt vorba despre o inselaciune”, a explicat Dumitrita Rus, purtator de cuvant IPJ Maramures, modalitatea prin care actionau indivizii.

Pentru ca au vazut ca acest tip de inselaciune a luat amploare in ultimele luni, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Maramures au formulat o serie de recomandari pentru persoanele care se pot afla intr-o astfel de situatie.

“Recomandam cetatenilor care sunt sunati de astfel de persoane care pretind a fi angajati ai ambasadei Romaniei in strainatate, sa nu dea curs indicatiilor primite si sa nu vireze banii in cont. Sa tina cont de faptul ca aceste persoane inventeaza o poveste tragica pentru a-i determina sa trimita respectivele sume de bani. Verificati inainte de a face orice operatiune bancara daca persoana la care face referire individul chiar a fost implicata intr-un accident”, a declarat Dumitrita Rus.

De asemenea, in cazul in care sunteti sunati de astfel de indivizi, chiar daca nu le urmati indicatiile, este bine sa va notati numarul de cont indicat pentru a le putea furniza politistilor date care sa ajute la identificarea autorului. Totodata, in cel mai scurt timp dupa convorbire este recomandat sa anuntati politia. In prezent, pentru acest caz, politistii fac cercetari pentru identificarea suspectilor si recuperarea prejudiciului.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și