Zilele de post pot fi o adevărată provocare pentru gurmanzi. Deși ingrediente precum carnea, laptele sau ouăle sunt interzise în această perioadă, se poate găti delicios și sănătos. Dacă vrei să diversifici meniul și în același timp să nu încalci regulile postului, iată câteva rețete simple și gustoase recomandate de bucătari.
Tocană de linte
Ai nevoie de 2 cepe, un cățel usturoi și o bucată de ghimbir. Se spală, se curăță de coajă, se toacă mărunt și se pun pe foc cu două linguri de ulei. Peste ele se adaugă mirodenii: coriandu boabe, chimion, cuișoare, scorțișoară, curcuma, o foaie de dafin, boia dulce și boia afumată.
După ce se rumenesc se adaugă câteva roșii tăiate felii sau două trei linguri de pastă de roșii.
După se adaugă două căni de linte spălate bine și patru căni de apă și se lasă pe foc.
Chef Hădean recomandă să se servească cu câteva frunze de coriandru proaspăt și de tarhon, puse chiar înainte de a mânca.
Varză cu ciuperci la cuptor
Ai nevoie de 2 verze murate, 2 cepe, 2 morcovi, 400 grame de ciuperci taiate, 300 grame de sos de legume, mărar, cimbru uscat, ardei.
Se toacă varza, desărată, și se pune într-o oală cu 2-3 linguri de ulei încins, alături de ceapă și morcovi, tocate mărunt. Se lasă două, trei minute după care se adugă apă, cât să le acopere. Se adaugă sare, piper și se lasă la fiert.
După aproximativ o jumătate de oră, se pune varza într-o tavă. Peste se presară mărar. Se adaugă ciuperci și sos de legume, recomandă bucataras.ro.
Tava se acoperă cu staniol și se pune în cuptor, timp de aproximativ o oră, după care se lasă descoperită până prinde o crustă.
Negresă de post
Ai nevoie de 2 căni cu apă minerală, ulei, 2-3 linguri cacao, pastă de măceșe, o cană de zahăr, 3 căni făină, praf de copt, rom, semnițele de la două rodii, zahăr pudră.
Se amestecă apa minerală cu uleiul într-un castron, alături de praful de copt, zahărul și pasta de măceșe. Apoi se adaugă praful de cacao și făina. Se mestecă până se obține un amestec omogen.
Se presară un praf de sare și esență de rom.
Se unge tava cu ulei, se tapetează cu făina și se toarnă amestecul obținut în tavă. Se decorează cu semințe de rodie.
Se lasă la cuptor aproximativ 35 de minute. Se pune la răcit și se presară zahăr pudră deasupra.
Supă cremă de cartofi cu ciuperci
Ai nevoie de 2 linguri ulei de floarea soarelui, 3 căței de usturoi, 2 morcovi, 1 praz, o jumătate de kilogram de cartofi, 1 lingură chimen, o mână de coriandru proaspăt, 200 grame ciuperci shiitake, sare, piper.
Se călesc 2 căței de usturoi pisat în uleiul de floarea soarelui. Morcovii și prazul se taie în rondele subțiri și se călesc timp de 5 minute. Urmează cartofii, care se taie în cuburi nu prea mari, se aruncă în cratiță și se acoperă totul cu apă. Se lasă la fiert până legumele devin suficient de moi pentru a fi pasate, scrie adihadean.ro.
Ciupercile se spală riguros, dar cu grijă, pentru că sunt fragile, se usucă ușor cu un servețel și se taie cubulețe. Se rumenesc într-o tigaie încinsă, cu unt și al treilea cățel de usturoi pisat sau tocat fin. Se condimentează cu piper, de preferat proaspăt măcinat.
Când legumele sunt gata, se adaugă coriandrul tocat mărunt, se condimentează cu chimenul zdrobit fin, sare și piper și se pasează fin cu un mixer vertical. Se adaugă apă până supa este suficient de groasă sau subțire, conform preferințelor.
Pentru servire, se pun ciuperci în bol și se acoperă cu câteva polonice generoase de supă.
Preluare: Digi24.ro