Pe de altă parte, reprezentanții ASF susțin că riscul contractării unei poliţe RCA false este unul minim, în contextul în care atât la nivelul formularelor tipizate cât şi la nivelul mecanismelor de raportare şi control există suficiente elemente de siguranţă.

Cu toate acestea, ASF vine cu câteva recomandări pentru șoferii care încheie asigurarea RCA, pentru evitarea pagubelor provocate de înşelăciunile cu poliţe false.

1.Șoferii trebuie să fie atenţi dacă societatea care eliberează poliţele, direct sau prin intermediul brokerilor, este autorizată de ASF.
În prezent, 11 societăţi sunt autorizate să practice asigurarea RCA. Acestea sunt ABC Asigurari-Reasigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali, Asirom Vienna Insurance Group, Euroins, Astra, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa, City Insurance.
2.Înainte de a semna o poliţă RCA, șoferul trebuie să verifice îndeplinirea mai multor condiţii.
Printre acestea se regăsește verificarea încheierii asigurării obligatorii RCA, în urma căreia asigurătorul este obligat să emită poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă a vehiculelor (RCA), vigneta, documentul internaţional de asigurare (Cartea Verde), respectiv chitanţa în cazul în care plata se efectuează cu numerar.

3.Șoferul mai trebuie să verifice dacă poliţa de asigurare RCA conţine informaţii despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire, prima de asigurare, clasa bonus – malus, datele tehnice reale ale vehiculului (numărul de înmatriculare / înregistrare, numărul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia precum şi statele în care acest document are valabilitate.

4.Șoferii care încheie o poliță RCA mai sunt sfătuiţi să utilizeze, ori de câte ori este necesar, baza de date CEDAM, disponibilă la acest link.

Prin accesarea acestei baze de date, consumatorii pot verifica existenţa poliţei achiziţionate, dar nu mai devreme de cinci zile de la data încheierii poliţei RCA.

De asemenea, cu ajutorul aceleiași baze de date se poate vizualiza societatea de asigurare care a emis poliţa sau identifica prejudiciile asociate poliţelor valabile, începând cu anul 2008.
În lipsa unei poliţe valide RCA, Fondul de protecţie a victimelor străzii va suporta prejudiciile în cazul unui accident, urmând să recupereze sumele acordate drept despăgubire de la persoana vinovată de producerea accidentului. Mai mult, dacă autovehiculul este depistat fără o poliţă RCA valabilă, proprietarul este sancţionat cu amendă, potrivit ASF.


Preluare: Yahoo.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și