La începutul lunii septembrie, membrii Consistoriului eparhial (organul de judecată din sânul Bisericii), constituit la nivelul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, s-au întrunit pentru a dezbate şi judeca cazurile de indisciplină în care au fost implicaţi unii preoţi sau diaconi ortodocşi din judeţul nostru.

În urma acestui proces, s-a hotărât ca un număr de cinci clerici să fie canonisit în conformitate cu Regulamentul de Pocedură al Instanţelor Disciplinare şi de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Una dintre feţele bisericeşti sancţionate este părintele Ilie Mariş, de la Parohia „Sfântul Ilie” din Sighetu Marmaţiei, care a fost canonisit, pentru 30 de zile, la Mănăstirea Rohiiţa. Apoi, părintele pensionar Ioan Tomoioagă, părintele Isza Diu Boby, de la Parohia Fericea din Protopopiatul Chioar, părintele Dumitru Darius Coltan Marian, de la Parohia Băiţa (Protopopiatul Baia Mare) şi diaconul Ioan Cociş. Cei patru din urmă au fost destituiţi din slujirea clericală.

Într-un comunicat al Episcopiei Ortodoxe de Maramureş şi Sătmar se explică faptul că „în conformitate cu canoanele BOR, cei depuşi din slujirea clericală pierd dreptul de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinută clericală şi de a se împărtăşi în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, educaţionale sau de a fi cântăreţi, după caz”. Potrivit regulamentelor stabilite la nivelul BOR, cei sancţionaţi au posibilitatea de a contesta deciziile Consistoriului Eparhial prin recurs, în cadrul Consistoriului Mitropolitian, ce funcţionează în cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu sediul la Cluj-Napoca.

Trimis la mănăstire, după o bătaie ca-n filme

Oficialii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului s-au ferit să dea detalii referitoare la ce fapte de indisciplină au săvârşit clericii pedepsiţi. Însă unul dintre preoţii care apar pe lista sancţionaţilor a fost implicat într-un scandal de notorietate. Este vorba de părintele Ilie Mariş din Sighetu Marmaţiei, care, la începutul lunii mai, l-a agresat prin lovituri de pumni şi picioare pe un alt slujitor al Domnului. Incidentul a avut loc la Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei. Cel care susţine că a fost bătut atunci de părintele Mariş este preotul de la Parohia Borşa III, părintele Gavrilă Pop.

„După ce am ieşit pe uşa din dreapta a Iconostasului din Altar, m-am aşezat lângă un grup de preoţi, fără să-l zăresc pe preotul Ilie Mariş, acesta fiind în spatele meu. După câteva minute, am simţit între trei şi cinci lovituri în ambele picioare, venite din spatele meu, moment în care am ameţit, dar mi-am revenit rapid şi am văzut că în spatele meu este acest preot Ilie Mariş, care mi-a aplicat aceste lovituri, fiind în acelaşi timp ca şi mine cu Epatrafirul (n.r. veşmânt de cult) pe el şi cu Sfânta Împărtăşanie în mână”, explica părintele Gavrilă Pop în memoriul depus la episcopie.

El mai preciza că părintele Ilie Mariş a continuat „meciul de box” şi pe stradă, după ieşirea din spaţiul sacru al lăcaşului de cult unde a început scandalul. În urma loviturilor pe care le-a primit, părintele Gavrilă susţine, cu hârtie oficială de la Serviciul de Medicină Legală Maramureş, că a avut nevoie de aproximativ 14 zile pentru vindecare. După ce membrii Consistoriului Eparhial au judecat acest caz, au luat decizia că singura sancţiune pe care o merită părintele Ilie Mariş este aceea prin care este obligat să stea o lună de zile la Mănăstirea Rohiţa din Ţara Lăpuşului, începând cu data de 1 octombrie.

Părintele Gavrilă Pop susţine că este victimă în acest caz şi se declară total nemulţumit de pedeapsa primită de către fratele său întru Domnul. „Nu mi se pare deloc că s-a procedat corect în acest caz. Nici măcar nu cred că se prevede în canoanele BOR o pedeapsă aşa de blândă pentru fapte de violenţă la care recurge un preot. Să primeşti 30 zile la o mănăstire unde bei şi mănânci bine, după care te întorci bărbat, este o bătaie de joc la adresa unei instituţii care promovează moralitatea, bunul- simţ, cumpătarea etc. Genul acesta de oameni nu poţi să-i potoleşti cu pedepse blânde, ci trebuie să le aplici ceva mai aspru, astfel nu faci decât să-i încurajezi. Puteau să îl oblige să stea la mănăstire câteva luni, un an sau să-l trimită preot misionar sau să-l transfere undeva într-o parohie izolată. Apăi, dacă ştiam că îi dă o lună la mănăstire, îl luam şi eu la pumni şi mergeam amândoi, să stăm în linişte la mănăstire. Nu spun asta cu rea tendinţă, dar se pare că, în loc de regulamentele existente în biserică, unii aplică regula: care e mai tare”, este de părere părintele Gavrilă Pop.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și