Acesta este cauzat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papilloma Uman) care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Cancerul apare atunci când celulele sănătoase din colul uterin dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră). Celulele canceroase pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului.

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papilloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni pre canceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Infecția cu HPV nu prezintă simptome

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni pre canceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer. Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

În fiecare an, în România, aproximativ 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 1.800 pierd lupta cu această boală. Cu aceste cifre, cancerul de col uterin este al treilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar și de colorect.

În acest sens, datorită poverii acestei boli, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de beneficiar, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița Năsăud (DSP BN) au implementat proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta - programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin - etapa II ­ Regiunea Nord Vest", Cod SMIS: 140501

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 37 de luni și s-a adresat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

În perioada 2021-2023 s-au realizat peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV, identificându-se un număr de peste 7.000 de femei cu rezultate pozitive care au evaluate ulterior suplimentar, femei care s-au dovedit în final purtătoare a unor leziuni precursorii cancerului de col uterin fiind referite spre examinare colposcopică, tratament și urmărire în timp spre centre evaluate și validate în proiect.

Cu aceste rezultate, proiectul și-a încheiat activitățile de testare la sfârșitul lunii noiembrie și este continuat cu activități de monitorizare a finalizării cazurilor depistate pozitive până la intrarea acestora în circuitul curativ finanțat în continuare prin Contractul Cadru în derulare al centrelor de finalizare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și