Pentru a discuta despre clauzele abuzive, modalitățile prin care pot fi denunțate și pașii care trebuie urmați, Yahoo! News l-a invitat pe avocatul Avram Codruț, specializat în domeniul protecției consumatorului și în contestațiile la executarea silită. Invitatul a răspuns tuturor acestor întrebări, între orele 14 şi 15:30, când s-a aflat în redacţia Yahoo! News. Chatul s-a încheiat la ora 15:30.
Iată care au fost cele mai interesante întrebări și răspunsuri.
Sima: Eu as vrea sa stiu, practic ce trebuie facut de fiecare dintre noi care nu avem habar de legislatia in domeniu.Pasii care trebuiesc urmati.
Avram Codrut: -studierea documentelor dumneavoastra de catre o persoana specializata pe astfel de contracte; -parcurgerea procedurii prealabile a informarii asupra avantajelor medierii, care este obligatorie in acest moment; -depunerea cererii de chemare in judecata la intanta competenta.
Ramona: In anul 2007 am contractat un credit pe o perioada de 30 ani, in valoare de 60.000 Euro de la Volksbank Romania . Pe 3.09.2010 Banca a timis o notificare de modificari cf.OUG. M-am prezentat la banca iar in AA era mentionat, in plus fata de notificare, ca vor redenumi comisionul de risc in comision de administrare. Pe data de 10.09.2010 am sesizat banca in scris ca nu sunt de acord cu aceasta redenumire si ca doresc respectarea OUG50/2010. Timp de 3 ani am facut seszari Bancii iar ei imi spun ca daca nu am semnat actul aditional am acceptat tacit conditiile fara sa tina cont de refuzul meu in scris. Ce sa mai fac acum? Multumesc

Avram Codrut: Nu exista acceptare tacita din punct de vedere legal, in cazul dumneavoastra. In consecinta,pot fi obtinute toate sumele platite de catre dumneavoastra din momentul semnarii contractului si pana la zi pentru comisionul de risc/administrare, dobanda legala aferenta, eliminarea comisionului de administrare (fost "de risc") pentru viitor si daune morale pentru prejudiciile suferite. In situatia dumneavoastra se afla cei mai multi dintre clientii reprezentati de catre mine. Chiar si in cazul semnarii unui astfel de act aditional se poate obtinere anularea acestuia, daca a fost "impus" de catre banca. In Romania exista cazuri de astfel de acte aditionale anulate.

Alex: Vreau sa stiu daca eu mai primesc inapoi comisionele percepute de banci din contractele abuzive deoarece eu am achitat tot creditul anul trecut, dar cu ajutorul surorii mele care este medic stomatolog si are 3 cabinete personale astfel nu avem cum sa achit tot creditul. In primul an a fost rata care am convenit cu banca, dar imediat anul urmator s-a dublat rata si tot crestea de la luna la luna cu cativa ron sau zeci de ron. Mai bine de jumatate din salariu dadeam bancii, iar cand am facut creditul dadeam in jur de 30%. Vreau sa stiu daca beneficiez si eu de aceasta noua lege de la 1 octombrie cu clauzele abuzive si mai exact ce trebuie sa fac ca sa imi primesc banii inapoi care i-am platit in plus sub forma de comisioane

Avram Codrut: Noile prevederi se aplica numai in cazul in care o clauza este constata ca fiind abuziva de catre o instanta la cererea la cererea ANPC sau a unei asociații de consumatori care sa indeplineasca anumite conditii (la nivel national, sa aiba 3000 membri si filiale in 10 judete ale tarii). In acest moment nu exista in Romania o asociatie care sa indeplineasca aceste conditii si nici ANPC nu a depus inca o astfel de solicitare la instantele din Romania. Privind intrebarea referitoare la procedura, am raspuns Adrianei.

Adriana: Buna ziua. Am un credit ipotecar de la Bancpost luat in 2007. La acordare am achitat un comision de acordare si gestiune de 2% din valoarea creditului, respectiv 600 de euro(am luat un credit de 30.000 de euro). Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac pentru recuperarea acestei sume(din cate am inteles este un comision abuziv) plus a dobanzilor aferente? Trebuie sa merg in instanta pentru asta? In caz ca da, pot solicita achitarea de catre banca a cheltuielilor aferente unui proces? Multumesc.

Avram Codrut: Da, in principiu, acest comision este abuziv, insa pentru a raspunde documentat, este necesara studierea documentelor (contract de credit, s.a.) si a stabilirii situatiei de fapt, din momentul semnarii acestuia.
Pasii de urmat sunt :
-studierea documentelor dumneavoastra de catre o persoana specializata pe astfel de contracte;
-parcurgerea procedurii prealabile a informarii asupra avantajelor medierii, care este obligatorie in acest moment;
-depunerea cererii de chemare in judecata la intanta competenta.
Teoretic, se poate obtine recuperarea acestui comision si prin negociere directa cu banca, prin urmarea procedurii medierii, etc, insa, in practica aceste situatii sunt extrem de rare.
Evident, la aceste sume se va obtine, in plus, dobanda legala.
Da, cheltuielile de judecata vor fi supotate de catre banca, in cazul in care procesul va fi castigat.

Mihail: eu am mai avut imrumut la BRD , pot recupera anumite sume din 2004? sau mai sunt contracte cu firmele de cablu si telefonie mobila , mai ales hotii de la telefonie mobila , putem face ceva ? Putem recupera din cheltuieli?

Avram Codrut: In cazul in care clauzele din contractul dumneavoastra sunt abuzive, sumele platite in temeiul acestor clauze vor fi recuperate integral, din momentul semnarii si pana la zi; in plus, se va aplica si dobanda legala la aceste sume. Daca va referiti la cheltuielile de judecata, acestea se recupereaza in cazul castigarii procesului.

Oana: As vrea sa stiu daca se pot recupera si comisioanele platite inainte, chiar daca acestea au fost eliminate la un moment dat din graficul de esalonare.
Avram Codrut: Da.Aceste comisioane pot fi recuperate, chiar daca au disparut din graficul de rambursare.

Radu: Buna ziua, am avut un credit la Banca Romaneasca pe care l-am achitat in urma cu 6 ani. Mai exista sanse pentru a recupera din sumele care au fost oprite. Comision de administrare, analiza dosar, etc si care este procedura?

Avram Codrut: Da. In cazul in care unele dintre clauzele din contractul dumneavostra sunt abuzive pot fi constatate nule absolut de catre instanta. Aceasta nulitate poate avea efecte retroactive, fiind vorba despre un caz de nulitate absoluta. In consecinta, in cazul constatarii nulitatii absolute a acestor clauze, se va obtine si returnarea sumelor de bani platite in temeiul acestora, sume la care se adauga dobanda legala. In ceea ce priveste procedura, am raspuns mai sus Adrianei.


Preluare: Yahoo News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și