„În perioada 24 martie - 10 aprilie 2014, se va desfășura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane decedează din cauza tuberculozei. România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 în 2013, dintre care 1.500 de cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă”, a declarat Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

348 de cazuri noi în Maramureș

Reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie „Nicolea Rușdea” din Baia Mare arată că, în Maramureș, numărul cazurilor noi de TBC depistate este în creștere. „România ocupă locul cinci în Europa, ca valoare a incidenței tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană și de 6,7 ori decât țările membre ale Uniunii Europene. Aproximativ 1.200 de bolnavi decedează anual în România din cauza acestei afecțiuni. În Maramureș, cazurile constate în anul 2013 se ridică la 348, cu 12 cazuri mai mult decât în 2012.

Factorii importanți de risc sunt fumatul, alcoolismul cronic, diabetul zaharat, sida, și silicoza. Toate aceste afecțiuni duc la scăderea rezistenței organismului și, implicit, la declanșarea TBC-ului”, a declarat Alexandru Bondre, managerul unității spitalicești.

Bolnavii renunță la tratament când se simt mai bine

Pe lângă depistarea persoanelor bolnave de tuberculoză, o provocare pentru specialiști o reprezintă și pacienții care renunță la tratament și pun în pericol sănătatea celor din jur.

„Principala sursă de transmitere este omul bolnav de TBC, care elimină bacilii tuberculoși cel mai frecvent prin tuse, strănut sau expectorație. TBC-ul se transmite însă și de la animalul bolnav, prin consumarea laptelui neprelucrat termic. Tratată corect, după trei-patru săptămâni, tuberculoză nu mai este contagioasă. În România există un interes crescut pentru tratarea TBC-ului, iar ținta noastră este eradicarea acestei boli.

Există atât cadrul legal, cât și unitățile medico-sanitare și personalul calificat necesare pentru a trata tuberculoza, dar marea problemă o reprezintă faptul că persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire nu acordă atenția cuvenită bolii, sunt foarte greu de controlat și nu respectă, din punctul nostru de vedere, anumite condiții care li se impun în momentul în care sunt depistate. Dacă după trei-patru săptămâni sunt mai bine, de multe ori nu mai dau atenția cuvenită tratamentului în continuare, pentru a se vindeca de această boală.

Tuberculoza este o boală care se tratează și se vindecă în timp. Marea problemă este educația, iar îmbolnăvirea o întânim mai ales în rândul populației de romi”, a concluzionat Alexandru Bondre.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și