O cercetare recenta a demonstrat ca persoanele care au in familie cazuri de cancer, risca, nu numai de a dezvolta acelas tip de cancer dar si alte forme.
La studiu au luat parte 23.000 de persoane din Italia si Elvetia, la finele caruia sa aratat ca pentru fiecare din cele 13 tipuri de cancer analizate, rudele au un risc mai mare de a dezvolta aceasi boala.
Agerpres a arata ca exista si dovezi potrivit carora in familiile in care s-a inregistrat de-a lungul timpului un tip de cancer exista un risc semnificativ mai mare de aparitie si a altor forme ale acestei boli.
Cercetarea, aparuta in publicatia Annals of Oncology, a monitorizat 12.000 de pacienti cu diferite tipuri de cancer. Pacientii au fost comparati cu alte 11.000 de persoane care nu prezentau boala.
Cercetatorii au colectat informatii privind istoricul cazurilor de cancer din familie, in special la rudele de gradul unu (cei cei impartasesc circa 50 la suta din gene – un parinte, frate/sora sau copil).
Studiul a descoperit ca persoanele care au o ruda de gradul unu cu cancer de laringe au un risc de trei ori mai mare sa dezvolte un cancer oral si de faringe.
Persoanele inrudite cu cineva care a avut cancer oral sau de faringe risca de patru ori mai mult sa dezvolte cancer esofagian. Cancerul la san a dublat riscul de cancer ovarian pentru femeile dintr-o familie.
Barbatii au un risc de 3,4 ori mai mare sa dezvolte un cancer de prostata daca o ruda de gradul unu a avut cancer la vezica biliara.
Specialistii au aratat ca in unele cazuri, legaturile intre tipuri diferite de cancer ar putea fi cauzate de factori de mediu comuni, cum ar fi obiceiurile legate de bautura si fumat ale membrilor unei familii.
Preluare: ziarmm.ro