Este cunoscut faptul că maramureșenii continuă să sacrifice porcul în mod tradițional, iar pentru acest lucru găsesc tot felul de improvizații prin care aduc porcii la locul sacrificării. Legea prevede cum trebuie procedat însă aproape că nu o mai respectă nimeni în această perioadă. Necunoașterea legii îi face pe oameni să intre în panică, însă nu trebuie să fie disperați. După cum spune Vasile Pop, director executiv adjunct al Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, zona de restricție este supravegheată zi de zi de către inspectorii veterinari.

„Pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, timp de 40 de zile, se interzice mișcarea porcului viu. Asta nu înseamnă că oamenii nu pot să-și sacrifice animalul când doresc. Este important că dacă observă modificări (la culoarea sângelui, ficat mărit etc.) trebuie anunțat imediat medicul veterinar. De asemenea, în carcasă carnea poate fi transportată la destinație”, spune directorul executiv adjunct Vasile Pop. De la 3 la 10 km de focar s-a constituit o zonă de supraveghere în care se urmărește starea de sănătate clinică a animalelor.

„Omul poate să sacrifice porcul pentru necesarul în familia sa. Poate transporta porcul viu sau carnea în carcasă unde dorește. În condiții legale, animalele pot fi transportate vii prin zona de interdicție (pe raza celor 3 km) în timpul celor 40 de zile. Este interzis transportul doar a animalele din zona de interzicere de 3 km”, explică directorul executive adjunct Vasile Pop.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și