Vestea bună, susțin cei de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, este că după jumătatea lunii în curs Maramureșul ar putea scăpa de focarele de pestă la porc.

Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, a spus că după data de 16 ianuarie, dacă nu mai apar între timp alte focare de PPA la porcul domestic, vor fi recoltate probe de sange de la toți porcii vii din zonele de restricție și de protecție.

“De ce după 16 ianuarie? Pentru că atunci se împlinesc 45 de zile de la data apariției ultimului focar de pestă porcină, cel de la Săbișa. Asta dacă nu mai apare vreun alt focar de PPA”, a spus Vasile Pop.

La nivel național, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 235 de localități din 25 de județe, cu un număr de 609 de focare, dintre care nouă focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A.

Datele oficiale arată că în alte 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 545.022 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.473 de cazuri la mistreți.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și