Cel mai mare număr de cazuri este înregistrat la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, unde 667 de pacienți, din 19.257, au decedat, echivalentul a 3,46%. Secția de interne a spitalului este cea unde s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri (157 de pacienți decedați), urmată de Neurologie (120) și Cardiologie (100). În cadrul secției de Oncologie medicală, s-au înregistrat 85 de decese, cu unul mai mult decât la chirurgie și ortopedie pediatrică.

„Suntem cel mai mare spital, cu aproape 1.000 de paturi, care preia cazuri din tot județul. Rata este cea mai mare la noi, pentru că noi primim cazurile cele mai grave de la spitale care nu au medici sau au un singur medic pe o singură specialitate. Dacă medicul respectiv pleacă în concediu, cazurile care le depășesc competența ajung la noi.

La un spital cu un număr mare de paturi, care tratează întreaga patologie, e normal ca procentul să fie mai mare. Lipsa medicilor este cronică în spitalele mici, limitele de competență și de dotare, de personal – sunt mai multe criterii care conduc la imposibilitatea acestora de a trata cazurile grave. La spitalul județean nu se pune această problemă. Deși nu există un procent admis la nivel legislativ, ca indicator de referință, conducerea unui spital își poate asuma chiar și cinci, până la zece la sută. O rată a mortalității de trei procente nu e foarte mare”, a explicat Sorina Pintea, manager la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Spitalul TBC, pe locul II la mortalitate

Pe locul doi în județ, ca rată de mortalitate raportată la numărul de pacienți intrați, se află Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare, unde s-a înregistrat o proporție de 3,16%. Din totalul de 2.877 de intrați, 91 au decedat în secțiile unității, majoritatea pe Compartimentul de Îngrijiri Paliative (55), urmat de secțiile de Pneumologie (31) și Chirurgie toracică (5).

„Cele mai frecvente cazuri de deces sunt la îngrijiri paliative. Secția funcționează doar de un an, pentru că spitalul nostru asistă mulți pacienți care au cancere pulmonare sau alte afecțiuni grave și am ajuns la concluzia că trebuie să oferim și acestora o îngrijire. Solicitările pentru paturile din îngrijiri paliative sunt importante, iar noi încercăm să răspundem, deoarece dorim să îmbunătățim calitatea vieții bolnavului.

Îngrijirile paliative au ca scop controlul durerii și al altor probleme legate de patologie, într-o situație în care pacientul necesită prevenirea și înlăturarea durerii. Având în vedere că spitalul nostru oferă asistență zilnică pentru multe cazuri, am putea spune că pacienții care sunt internați continuu, probabil, prezintă o patologie mai serioasă”, declară Kristina Cucu, director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare.Pe cel de-al treilea loc, regăsim Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, unde din 1.004 intrați au decedat 27, echivalentul a 2,86% mortalitate. Toate cazurile înregistrate sunt însă la compartimentul de Îngrijiri Paliative.

Cele mai puține decese, în Borșa și Târgu Lăpuș

Următorul în clasament este Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus, care, cuplat cu Poieni, are în primele șase luni din 2016, 76 de cazuri de deces, dintr-un total de 2.946 bolnavi intrați. Cele mai multe situații au fost pe Secția de Interne, urmată de Chirurgie generală și Boli infecțioase.

Spitalul Municipal Sighetu Marmației figurează în statistica DSP cu 184 de decese, la un total de 8.513 de bolnavi intrați, cu o mortalitate la 2,16%. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate pe Secția de Interne (49), urmată de Neurologie (35) și Oncologie medicală (25). Sub 1% mortalitate s-a înregistrat la Spitalul de Boli Infecțioase, Dermatovenerologie și Psihiatrie Baia Mare (0,35%), cu un total de 8 decese la 2.251 de bolnavi; Spitalul de Recuperare Borșa (0,49%), cu 24 decese la 4.823 bolnavi intrați; Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș (0,27%), ce înregistrează patru decese la 1.442 pacienți.

În ansamblu, județul Maramureș figurează cu 1.081 decese, la 43.113 bolnavi intrați în unitățile spitalicești, pentru primele șase luni din acest an. Mortalitatea ajunge, astfel, la 2,55% din totalul de internați.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și