Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj. Decizia guvernului de la Copehaga este ultima dintr-o serie care a început săptămânile trecute. Și Italia a anunțat marți expulzarea a 30 de diplomați ruși. Totodată, Ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a declarat astăzi că 25 de diplomați ruși și personalul ambasadei vor fi expulzați ca răspuns la presupusele crime de război comise de armata rusă în Ucraina.

„Am descoperit că cei 15 erau agenți de informații ruși care desfășurau acțiuni de spionaj pe teritoriul danez”, a declarat jurnaliștilor ministrul danez de externe Jeppe Kofod. El a adăugat că dorește „să trimită Rusiei un semnal clar că spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil”.

Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de securitate, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio marți dimineață. El a adăugat că ambasadorul Federației Ruse în Italia, Serghei Razov a fost informat despre această decizie.

Di Maio a precizat că această măsură a fost necesară din motive legate de securitatea națională, în contextul actualei situații de criză, rezultată din agresiunea Rusiei în Ucraina.

Suedia a anunțat, de asemenea, că va expulza trei diplomați ruși care au efectuat „operațiuni ilegale” în țară.

Din februarie, de când a început războiul în Ucraina, țările occidentale au expulzat peste 250 de diplomați ruși.

Franța a anunțat în această dimineață expulzarea a 35 de persoane, după ce luni seară Germania trimitea la rândul ei înapoi la Moscova 40 de diplomați ruși, din cauza masacrului din Bucha.

Diplomatul cu cel mai înalt rang expulzat până acum este ambasadorul rus la Vilnius.

Anterior, Bulgaria îl expulzase pe primul secretar al ambasadei de la Sofia, acuzat că este implicat în acțiuni de spionaj.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și