Spectacolul "Pelerini din țara nimănui" aduce în fața publicului versuri ale poeților Grigore Vieru și Mircea Micu, puse pe muzică într-un context elegant, ce include acompaniament clasic, sub bagheta lui Marius Hristescu.

Alternând micile momente de recitare cu cântece, după aproximativ 20 de minute, Tudor Gheorghe s-a adresat direct publicului.

"În seara asta nu-i mai bag în seamă", a spus el, spre amuzamentul spectatorilor, referindu-se la faptul că spectacolul prezentat de această dată la Sala Palatului nu mai are de-a face cu revolta și cu substraturile politice, ci doar cu poezia.

"Când vă duceți acasă în seara aceasta, nu mai dați drumul la televizor", a spus aceasta, îndemnându-i pe oameni să își încheie ziua cu amintirile legate de poezia de pe scenă. De altfel, Tudor Gheorghe a mărturisit că pe cei doi autori, Mircea Micu și Grigore Vieru, i-a ales tocmai pentru că ei sunt reprezentanții "poeziei pure".

Cântecele lui Tudor Gheorghe s-au împletit cu recitările și poveștile legate de unele dintre aceste creații, până când, în ultima parte a spectacolului, a urmat un "calup" de melodii dedicate mamei.

"Și Grigore Vieru, și Mircea Micu, și eu avem cultul mamei", a explicat artistul. De altfel, acesta a povestit că, la un moment dat, un critic literar l-a chestionat referitor la alegerea celor doi poeți, deoarece acesta îi considera minori, pentru abordarea lor sentimentală. După care Tudor Gheorghe și-a ironizat criticul, dând exemple de versuri scrise de poeții "minori" Grigore Vieru și Mircea Micu.

"Având eu sufletul ăsta de oltean blând (...) și nedoritoriu de prea multe... lucru care nu este specific zonei, nu vă pot lăsa să plecați așa acasă. Dacă se încheie așa spectacolul, veți zice pe drum...„Băi, săraca mama!", a spus amuzat Tudor Gheorghe, îndemnându-i pe spectatori să îi recomande cu ce cântec vesel să încheie seara.

Câștigător a fost "Soarele jos a picat" dar când a fost vorba de fredonat refrenul, la început publicul a fost timid. "Sunați bine, pentru cei 200 de oameni care sunteți aici", a glumit Tudor Gheorghe care a venit și cu o soluție — să se stingă lumina în sală, ca oamenii să nu se mai vadă între ei și astfel să scape de emoții.

"Ochii țintă la artist, nu vă uitați nici în stânga nici în dreapta, că se alege praful!", a spus acesta pentru ca, ulterior, cei peste 4.000 de admiratori să fie mai vocali decât înainte și să îl cheme la bis, cu încă o melodie după aproape două ore de spectacol.

"Pelerini din țara nimănui" este prezentat în turneu național în peste 30 de localități și va avea o ultimă reprezentație pe 2 decembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și