„A crescut numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au alunecat pe gheaţă. În ultimele trei zile, am avut 55 de consultaţii cu traumă şi am înregistrat o creştere de 15-17%. Aici este inclusă toată patologia traumatică, ce poate fi dictată de condiţiile meteo, alunecări pe gheaţă sau accidente de circulaţie care s-au soldat cu fracturi de membre, luxaţii, entorse, traumatisme craniene etc. Afectaţi au fost maramureşenii din toate categoriile de vârstă: de la copii, la adulţi până la vârstnici, toată lumea. Din fericire, nu au fost cazuri grave, sunt cazurile cu care ne confruntăm de obicei, dar ele au crescut ca număr.

Dacă înainte aveam cam patru-cinci cazuri pe zi, acum sunt mult mai multe. Prima măsură de «protecţie» este deszăpezirea. Ar trebui să iasă cei responsabili să cureţe străzile şi trotuarele, iar populaţia să-şi cureţe în faţa casei şi a blocului şi să fie atentă când iese afară. Lumea se încalţă cu ce are, îşi mai trage câte un ciorap peste cizme, dar şi asta funcţionează până într-un punct. Noi la spital facem faţă numărului mai mare de solicitări, ne străduim...” a declarat Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

În Borşa, numărul pacienţilor cu traumatisme a crescut cu 30%

Şi în Maramureşul istoric, numărul traumatismelor cauzate de alunecările pe gheaţă s-a majorat considerabil. În cazul Spitalului de Recuperare Borşa, adresabilitatea pe acest segment a crescut cu aproximativ 30%.

„Evident, în perioada în care apare gheaţa, creşte şi numărul pacienţilor care ajung la spital după ce au alunecat. Adresabilitatea a crescut şi la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi la cabinetul de ortopedie, dar este vorba de traumatisme minore. Nu am avut cazuri grave. Ca măsuri de siguranţă trebuie prevenită alunecarea, asta înseamnă o încălţăminte adecvată, iar bătrânii poate ar trebui să stea mai mult în casă în această perioadă, să nu iasă afară decât dacă este necesar. În cazul lor există riscul de fracturi majore. În cazul copiilor, ei ar trebui să fie mai atenţi cu jocurile de iarnă”, a declarat Florin Lupaşcu, directorul medical al Spitalului de Recuperare Borşa.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și