Încadrat în proiectul aniversar al Centenarului Marii Uniri a României, evenimentul “Reuniunea Satelor” a reîntregit prin credinţă, tradiţii şi obiceiuri populare un număr de peste 800 de participanţi din România dar şi din Republica Moldova. Fiecare comunitate a fost reprezentată cu mândrie prin portul, cântecul şi dansul popular specific fiecărei zone. În cele două zile, cei prezenţi au vizitat principalele obiective turistice, precum şi atelierele meşterilor populari din Săpânţa, după care au format o frumoasă paradă a portului popular românesc, care a condus întreg alaiul spre “pajiştea unirii satelor româneşti”.

“Tradiţia este importantă, deoarece va reîntregi marile familii de români. Ea reprezintă elementul principal care îi va aduce înapoi acasă şi pe cei care au ales calea străinătăţii”, a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

El a mai precizat că “prezenţa delegaţilor din Republica Moldova ne demonstrează că românismul rămâne viu pe acele meleaguri. Ne arată că nu am greşit atunci când, la începutul anului am semnat cu toţii, onorific, Declaraţia de unire a României cu Basarabia”.

“Trăim cu toţii anul Centenarului Marii Uniri şi nu avem voie să uităm niciodată eforturile pe care le-au făcut strămoşii noştri. Au lăsat deoparte propria lor siguranţă pentru că au crezut într-un ideal de unitate. Românii au fost mai puternici doar atunci când au fost mai uniţi. Atunci a progresat România. Împreună trebuie să propunem proiecte de ţară care să ne unească şi, alături de Republica Moldova să rămânem uniţi”, a concluzionat preşedintele Gabriel Zetea.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și