Avem nevoie de:

- peste,de orice fel de care dorim,atata timp cat este peste intreg,curatat de intestine,dar nu si de solzi.

-sare mare,din aceea pentru muraturi,cam 1 kg ,daca aveti un peste mai mare,va trebuie mai multa.Avand in vedere ca sarea pt muraturi nu este scumpa,eu va sfatuiesc sa pregatiti mai multa, mai bine sa ramana decat sa nu va ajunga.

-100 gr unt,

-coaja si zeama de la o lamaie

- 2-3 catei de usturoi pisat

- un pic de cimbru

-sare,piper

-optional,niste felii de lamaie

Pestii spalati,curatati de intestine,se sterg cu un servetel,sa se absoarba apa.
Intr-o tava,se aseaza niste hartie de copt,iar peste ea se pune o cantitate generoasa de sare mare.

Untul se freaca cu zeama de lamaie,se adauga coaja de lamaie,usturoiul,sarea,piperul si cimbrul,si cu aceasta compozitie se umplu pestii,iar peste compozitie,in burta pestelui,se adauga feliile de lamaie,injumatatite.

Pestii asa pregatiti,se aseaza in tava cu sare,iar peste ei se pune atata sare,cat sa acopere pestele,fara capul acestuia,si fara coada lui.

Se dau la cuptorul preincins la 180-200 grade,cam 20-25 min.Findca e acoperit de sare,sarea va face o crusta foarte tare la suprafata pestelui,si,daca vreti sa va asigurati ca e facut,puteti sa-l testati bagand varful unui cutit foarte ascutit in crusta.Daca acesta aluneca usor in interiorul pestelui,inseamna ca este facut.

Cand sunt gata,se scot din cuptor,se sparge crusta de sare,usor,cu un cutit,si se alege pestele. Eu am reusit sa il scot intreg,insa fara piele,deoarece din cauza sarii,pielea se ia foarte usor de pe peste,odata cu sarea (de aceea am spus ca nu trebuie sa curatati de sozi pestele,pt ca se ia pielea de pe el foarte usor,si implicit si solzii.Deci e o munca in minus,pe care trebuie sa o facem,cand curatatm pestele crud.)

Se poate servi cu orice garnitura de cartofi,de exemplu cu cartofi copti in cuptor cu usturoi si unt,si cu un mujdei de usturoi,facut din:

-1 capatana mai mica de usturoi pisata fin
- un pic de sare
- ulei,pe care il turnam cate putin,pana iasa ca o maioneza
-la final mai adaug un pic de smantana,iar daca vreti puteti adauga si un pic de pasta de rosii ,pt a-l colora.


Preluare: bucatarialuialice.blogspot.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și