Aici trebuie detaliat puţin aspectul problemei. Primarul a propus, CL s-a opus ca o suprafaţă de 30 m.p. să fie vândută unui om de afaceri local. Suprafaţa în cauză e situată pe strada Bogdan Vodă, la nr. 18! E adevărat, locul e situat în spatele străzii pietonale, deci nu pe strada pietonală.

Numărul cadastral al celor 30 m.p. este 63947, şi poate fi uşor găsit cu ajutorul programului aflat pe https://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html

Despre suprafaţa care a încins spiritul civic în unii concetăţeni din Sighet se ştie foarte bine ce adresă are. Chiar textul petiţiei spune: „Solicităm Consiliului Local Sighet să nu aprobe scoatea la vânzare a terenului aflat în proprietatea Primăriei, situat în str. Bogdan Vodă nr. 18″. (sursa: https://www.petitieonline.com/salvm_pietonala_din_sightetu_marmaiei)

O precizare: „scoatea″ = scoaterea.

Strada Pietonală este strada Corneliu Coposu. Noi, cetăţenii autohtoni, sau cetăţenii străini de multisecularul nostru oraş veniţi să admire Cuiul cel falnic sau secata şi abandonata fântână arteziană (care şi când funcţiona era vai de capul ei şi a celor care au proitectat-o şi construit-o), ne plimbăm pe strada Pietonală, care, în acte e strada Corneliu Coposu.

Nici măcar un centimetru pătrat din strada Pietonală nu s-a pus la vânzare! S-a pus în discuţie la nivel de Primărie şi Consiliu Local vinderea unei suprafeţe situate pe strada Bogdan Vodă!

De mai multe ori am scris despre tristul oraş Sighetu Marmaţiei, în care tot de atâtea ori am vorbit şi despre strada Pietonală, pe care nu m-am ferit s-o numesc strada Jegoasă. Am vorbit despre gropile din şosele şi de pe trotuare, despre clădirile curgânde, despre iluminatul absolut penibil în unele zone, despre mormanele de gunoaie, etc., etc.

Fostul primar, Ovidiu Nemeş, scrie în petitieonline: „Strada pietonala Corneliu Coposu a fost amenajata pentru a fi un loc de promenada si de petrecere a timpului liber, care ar fi trebuit macar intretinuta la nivelul la care a fost data in folosinta. De ea trebuie sa se bucure toti sighetenii″.

Strada pietonală Corneliu Coposu, nu strada pietonală Bogdan Vodă! Să facem un exerciţiu de memorie şi să ne reamintim cum arăta strada pietonală la inaugurare, un timp după aceea şi cum arartă azi... Ştim că Pietonala s-a construit pe vremea primarului Ovidiu Nemeş. Îl înţeleg că a văzut „negru în faţa ochilor″ când a citit că strada pietonală se vinde, parcelă cu parcelă. Orice drum, oricât de lung ar fi, se parcurge făcând primul pas. În cazul vinderii pietonalei, orice activitate de această natură începe cu prima vânzare, una mică... de 30 m.p.

O mică problemă... Suprafaţa nu-i pe Pietonală. Strada Corneliu Coposu rămâne neparcelată şi nevândută, nici la metru pătrat, nici măcar la centimetru pătrat. Rămâne intactă, tot în negrija Primăriei pentru a o spăla, pentru a repune apa ţâşnitoare în funcţiune, a repara ceasul care stă sau, dacă funcţionează, ar face pe oricine să piardă trenul de mare viteză Sighetu Marmaţiei – Bucureşti.

Şi eu m-am supărat, ca mulţi alţi sigheteni, pe actualul primar că n-a făcut ce-a promis că va face. Atitudinea mea de azi nu are menirea să-i spele din nerealizări, dar nici nu pot fi de acord să i se atribuie lucruri care ţin de domeniul fanteziei unora (84 de semnatari ai petiţiei până în momentul încheierii acestui articol).

P.S. Dacă în vremea pandemiei găsim timp şi cheltuim energie pentru a ne interesa de problemele oraşului, e un semn bun: ne revenim, încet, încet.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și