Plăcinta de toamnă ideală în care poţi pune orice fructe găseşti: mere, pere, gutui.
Ingrediente
1,5kg amestec de gutui, mere și pere (noi am folosit 5 mere, 2 pere și 2 gutui), curățate, fără cotor, feliate
25g de unt
1 păstaie de vanilie, tăiată pe lungime, cu semințele scoase
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
zeama de la 1 lămâie
100g de zahăr, plus extra pentru presărat
1 lingură de făină, plus extra pentru presărat
375g aluat de tartă
1 ou,bătut
cremă de vanilie, pentru servit (opțional)
Mod de preparare
1. Pune gutuile într-o cratiță mare împreună cu untul, 2 linguri de apă, păstaia și semințele de vanilie. Adaugă merele, zeama de lămâie și zahărul, acoperă cu un capac și lasă pe foc 10 minute.
2. Adaugă perele și făina și mai lasă 5 minute pe foc, fără capac, amestecând din când în când ca să nu se lipească făina. Fructele ar trebui să fie moi, dar să își păstreze forma.
3. Scoate păstaia de vanilie și transferă fructele într-o formă de tartă adâncă, cu diametrul de 22 cm (cel mai bine ar fi să folosești o formă din ceramică). Lasă fructele să se răcească. Acestea se pot acoperi și păstra la frigider cel mult 2 zile.
4. Încinge cuptorul la 180°C/gaz 4. Întinde aluatul de tartă pe blatul de lucru tapetat cu făină într-o foaie subțire cât o monedă. Taie marginile, apoi taie în formă de triunghiuri mari sau pătrate. Cu ajutorul unei pensule, unge cu puțin ou marginile vasului și bucățile de aluat. Începând din exterior, așază aluatul de tartă în straturi suprapuse ca niște petice, lăsând câteva spații mici prin care să poată ieși fructele. Taie surplusul de aluat și presară zahăr deasupra. Coace 45-50 de minute până când aluatul este rumen și sucul fructelor bolborosește. Servește plăcinta caldă, cu cremă de vanilie (opțional).
5. V.N per porție: 384 kilocalorii, 4g proteine, 54g carbohidrați, 17g grăsimi, 6g grăsimi saturate, 5g fibre, 32g zahăr, 0,6g sare
Timp de pregătire: 1 ora 40 minute
Dificultate: Usoara
Portii: 8
Preluare: goodfood.ro