Denumirea genului face referire la mirosul de mosc pe care îl degajă florile unora dintre specii. În România, i se spune „zambila strugure”, datorită faptului că inflorescența se aseamănă atât cu o zambilă, cât și cu un strugure întors invers.

Genul Muscari cuprinde circa 50 de specii, cele mai frecvent întâlnite fiind Muscari armeniacum Mill., Muscari aestivale Bak., Muscari botryoides Mill. și Muscari comosum Mill., notează prof. dr. Florin Toma în volumul „Floricultură și Artă florală”.

Muscari armeniacum înflorește în lunile martie-aprilie. Are tija florală cilindrică, lungă de 15-20 cm, iar florile sunt asemănătoare celor de zambile, dar de dimensiuni mai mici, colorate cel mai adesea în albastru de diferite nuanțe, dar se întâlnesc și soiuri cu flori albe sau roz.

Muscari aestivale înflorește mai târziu, în lunile iunie-iulie, așa cum reiese și din denumire, de altfel, având tija florală de 20-30 cm și florile de culoare galben.

Muscari botryoides este specia cea mai întâlnită în decorul parcurilor și al grădinilor și are florile mai mari decât la celelalte specii, de culoare albastru sau violet, discret parfumate. Înflorește în lunile aprilie-mai.

Muscari comosum înflorește în iunie-iulie, are tija florală ușor mai înaltă, putând ajunge până la 35 cm, iar florile sunt mari, verzi-gălbui la baza inflorescenței și albastru la mijlocul și în vârful acesteia.

Muscari este o plantă perenă, ce poate crește pe orice tip de sol, cu condiția ca acesta să nu fie prea umed și să fie bine drenat. Plantarea bulbilor se face toamna, în lunile septembrie-octombrie. Este o plantă nepretențioasă, se dezvoltă bine atât în plin soare cât și în semi-umbră, fiind rareori atacată de boli sau dăunători.

Zambila strugure este folosită îndeosebi pentru decorul de primăvară al parcurilor și grădinilor, fiind folosită, singură sau asociată cu alte bulboase, în petele florale, în arabescuri, borduri, stâncării, platbande sau peluzele de iarbă. Datorită coloritului intens, atrage polenizatorii. În cazul în care se preferă asocierea cu alte plante, trebuie ținut cont de faptul că planta nu este prea înaltă, prin urmare ar fi recomandată alături de plante ce ating o înălțime similară. În ceea ce privește cromatica, însă, Muscari se armonizează foarte bine cu alte plante intens colorate.

Muscari poate fi plantat și în ghivece, fiind folosit pentru decorarea balcoanelor și a teraselor, iar speciile cu tulpinile florale mai lungi sunt folosite și ca flori tăiate, care pot fi păstrate multă vreme în apă.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și