Ieri, 02 septembrie, poliţiştii din Ulmeni s-au sesizat din oficiu că la începutul săptămânii, pe raza localităţii Someş Uileac s-a produs un eveniment rutier soldat cu rănirea uşoară a unui pieton. Persoana care a condus autoturismul a convenit cu victima să nu anunţe poliţia cu privire la producerea evenimentului.

Verificările efectuate de poliţişti au relevat că pietonul a fost accidentat de un consătean în vârstă de 46 de ani, care a condus un autoturism şi a efectuat manevra de mers înapoi fără să se asigure. De asemenea, poliţiştii au constatat că bărbatul care a condus autoturismul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie.

În cauză s-a întocmit dosar penal iar poliţiştii continuă cercetările.

Conform articolului 338, alineatul 1, din Codul penal, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Conform aceluiaşi articol, alineatul 3, nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:

a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;

c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;

d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și