Curtea Supremă Administrativă a decis în unanimitate că șoferii pot fi amendați doar pe baza înregistrărilor făcute cu o cameră fixă. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, dar nu va fi retroactivă: cei care și-au plătit deja amenzile, nu-și vor primi banii înapoi, dar cei care au primit amenzi, dar nu le-au achitat încă, le vor putea contesta în instanță, explică Sega.

Judecătorii au decis să interzică folosirea camerelor mobile deoarece, în opinia lor, acest mijloc de control creează condiții de fraude din partea polițiștilor. Potrivit magistraților, este foarte greu să fie dovedită amplasarea unei camere când aceasta se află într-o mașină a poliției. De exemplu, mașina poliției ar putea să staționeze nu după, ci înaintea unui semn de circulație care indică limita de viteză și în acest fel să fie amendați șoferi care circulă regulamentar.

Judecătorii mai afirmă că obiectivul camerelor trebuie să fie prevenția, ci nu sancționarea. Șoferii trebuie avertizați că vor trece pe lângă o cameră cu radar și nu să fie filmați în secret, a comentat un magistrat pentru ziarul Sega.

În 2012, poliția bulgară a aplicat 280.000 de amenzi pe baza filmărilor făcute cu 51 de camere video mobile. În prezent, poliția bulgară dispune de 134 de astfel de camere video, ceea ce înseamnă că numărul amenzilor impuse în anul 2013 a crescut semnificativ, mai scrie Sega.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și