Oamenii care au trecut prin perimetrul lăsat de izbeliște al minei, au observat că mai jos cu câțiva zeci de metri s-a format un lac în care apa are culoarea albastră, cu nuanțe verzi. Poate că s-au bucurat gândindu-se că Dumnezeu s-a îndurat de ei și le-a dăruit o minunăție pe care ar putea-o folosi pentru atragerea turiștilor, din ce în ce mai puțini pe acele meleaguri cândva de vis.

Apoi au urcat pe firul apei pentru a vedea de unde izvorăște pârul care alimentează minunăția situată în aval. Au rămas fără grai când au văzut că izvorul căutat este de fapt o galerie de coastă ce aparține de Mina Colbu.

Printre tot felul de materiale rămase ca după explozia unor proiectile de tun, apa colorată își face loc și o ia apoi la vale pe un făgaș săpat în stâncă, de unde se varsă în acumularea artificială devenită lac în toată regula.

Nu știu dacă acest perimetru minier a fost închis și ecologizat conform programului național prin care s-au alocat miliarde de lei ca să se facă lucrări de mântuială. După cum arată locul respectiv în fotografii, nu s-ar putea spune că pe acolo au trecut firmele de apartament care au câștigat licitațiile de efectuare a lucrărilor de închidere, conservare și ecologizare a minelor. Asta nu înseamnă că Mina Colbu n-a făcut parte din program. Mă gândesc bunăoară că și la Mina Băița din Tăuții Măgherăuș s-au făcut lucrări de închidere, ba s-a construit și o stație de epurare și neutralizare a apelor de mină, inaugurată cu mare fast de către autorități și constructor. Mergeți să vedeți cum arată apa din Valea Băița și veți avea o imagine a jafului făcut cu bani europeni și de la bugetul de stat.

Sorin Timiș, primarul orașului Borșa ne-a spus, cu vădită ironie amară, că are și el un Lac Albastru, de talia celui de pe Dealul Minei din Baia Sprie. Sigur e că nici aici nu va fi vreodată urmă de viață, fauna și flora neputându-se dezvolta într-un lac plin cu otrăvuri. O asemenea anomalie nu atrage, ci îndepărtează iubitorii de natură.

Nu știm dacă domnii de la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș știu de existența acestei acumulări toxice formată din apele de mină netratate care ies nestingherite din galeria respectivă. Așteptăm cu deosebit interes un punct de vedere exprimat de conducerea APM și, mai ales, măsurile pe care le va lua pentru oprirea poluării apelor din zonă.


Preluare: ActualMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și