Al doilea cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permițând țării să iasă din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice rămân ridicate între principalii lideri politici ai țării, iar FMI a avertizat luna aceasta față de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a promis menținerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta și anul viitor și păstrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scăzute din Europa.

„Prioritatea mea absolută este menținerea acestor date pozitive cât timp se păstrează randamentele pentru obligațiunile guvernamentale românești la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuși, consolidarea fiscală nu va fi atât de drastică încât să descurajeze investițiile publice", a afirmat Victor Ponta.

Chiar dacă anul trecut a fost afectat de disputele politice și criticile internaționale privind încercarea de demitere a președintelui, România a reușit să-și îndeplinească obiectivele fiscale, reducând deficitul la 2,9% din PIB în 2012, de la 5,6% din PIB în 2011, a mai spus premierul Ponta.

Totuși, FMI indică că ar exista probleme în țară. Recent, Guvernul a majorat ținta de deficit pentru acest an la 2,3% din PIB, de la 2,1%, o decizie despre care premierul spune că este un derapaj izolat din cauza refacerii colectării taxelor.

FMI este îngrijorat că presiunile electorale ar putea micșora „cămașa de forță fiscală”. „Presiunile pentru măsuri populiste sunt în creștere, ceea ce va afecta reformele dificile adoptate anterior sau va crea noi riscuri. Trebuie să se reziste acestor presiuni. Mai mult, conflictele interne trebuie depășite deoarece limitează reformele instituționale, de exemplu în zona planificării investițiilor”, se arată în raportul FMI din 4 octombrie.

Eșecul recentei încercări de a privatiza CFR Marfă ilustrează modul în care disputele politice afectează luarea deciziilor. Grupul Feroviar Român (GFR), o companie feroviară privată, a câștigat anul acesta licitația de achiziționare a 51% din grupul de stat CFR Marfă, pentru 202 milioane de euro (276 milioane de dolari), dar nu a reușit să încheie tranzacția în octombrie, toate părțile implicate dând vina una pe alta pentru eșec.

Victor Ponta a declarat că GFR a fost prinsă în „jocurile politice” ale președintelui și nu și-a mai putut onora obligațiile. Pe de altă parte, președintele a declarat că procesul de privatizare nu a fost transparent, o afirmație contestată de Guvern. GFR a dat vina pe imposibilitatea de a obține aprobarea pentru schimbarea acționariatului de la creditorii interni și externi ai companiei feroviare.

„Sper că vom evita astfel de cazuri în viitor. Procesul va fi relansat și va fi reluat în următoarele opt luni”, a adăugat Victor Ponta.

Guvernul României se așteaptă, de asemenea, să vândă active prin oferte publice inițiale, ceea ce ar trebui să ducă la creșterea transparenței și gestionării corporatiste, a declarat premierul.

Pentru a prinde din urmă națiunile bogate din Europa, România trebuie să-și angajeze mai mult din resursele sale, a explicat oficialul român, adăugând că se așteaptă în acest an la o creștere a economiei de 2%, o cifră pe care a numit-o modestă. Comisia Europeană estimează că PIB-ul României va înregistra un avans de 1,6% în 2013.

„România încă nu își utilizează deplin potențialul său uman și natural”, a subliniat premierul pentru publicația americană.

În 2012, PIB-ul pe locuitor în România a fost de doar 49% din media UE, conform datelor Eurostat. Acum țara se bazează pe resursele minerale și energetice pentru a reduce mai ușor decalajul față de restul Europei. Guvernul a acordat anul trecut primele permise pentru companiile care caută gaze de șist în țară. Un proiect de dezvoltare a unei mine de aur, blocat timp de 14 ani din cauza protestelor ecologiștilor, a fost pus în dezbaterea Parlamentului.

Victor Ponta a afirmat că încă nu este încrezător că Parlamentul va aproba proiectul Roșia Montană, care ar deveni cea mai mare exploatare la suprafață a aurului din Europa.

„Cred că în final, majoritatea societății românești va înțelege că dacă respectăm standardele de protecție a mediului, dacă obținem beneficii din taxe, redevențe, locuri de muncă, trebuie să facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa și din alte regiuni ale lumii — profită de resursele lor naturale”, a adăugat șeful Guvernului României.

Institutul Democratic din Washington a apreciat în 14 octombrie că Roșia Montană „a fost un test politic pentru viitoarele proiecte interne și internaționale”. În următorii aproape 20 de ani proiectul ar putea adăuga PIB-ului României peste 24 miliarde de dolari, apreciază instituția cu sediul la Washington.

Victor Ponta are programată săptămâna viitoare o vizită oficială în SUA, într-un moment în care compania energetică americană Chevron vrea să demareze un proiect de explorare a zăcămintelor de gaze de șist, proiect care se confruntă cu opoziția ecologiștilor din România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și