"Pericolul este foarte mare, în măsura în care după câteva secunde de privit direct pot apărea leziuni (arsuri) retiniene grave, ce pot duce la scăderea definitivă a vederii. Niciun fel de lentile, ochelari de soare, sticle colorate sau afumate, DVD-uri, măști de protecție pentru sudură etc nu conferă protecție corespunzătoare ochilor", a susținut medicul oftalmolog.

Ea a ținut să precizeze că nicio metodă medicală sau chirurgicală cunoscută până în prezent nu poate vindeca așa ceva și că nu există niciun mijloc de protecție în momentul de față în România, cu excepția ochelarilor fabricați special pentru eclipsa din august 1999 (pentru cei care îi mai au).

"Niciun fel de alte metode (cioburi, sticlă afumată, radiografii, ochelari de soare indiferent ce scrie pe ei) nu protejează și privirea prin ele este la fel de periculoasă ca și cu ochiul liber", a mai susținut Pop.

Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul oceanului Atlantic iar fazele parțiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii și vestul Asiei.

Din România se va observa ca o eclipsă parțială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est și 55% în nord-vest.

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 și cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea va fi o mică eclipsă parțială, care se va produce pe 21 iunie 2020.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și