Un număr de 3.650 de salariaţi ai Poştei Române vor face obiectul disponibilizării colective, iar modalitatea prin care se va realiza acest lucru va fi stabilită pe baza unor criterii de comun acord între companie şi sindicat, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale „Poşta Română”, remis, vineri, AGERPRES.
„Negocierile privind aplicarea normării muncii purtate între conducerea Poştei Române şi sindicate s-au încheiat. Părţile au convenit asupra unui număr de 3.650 de salariaţi, ce vor face subiectul disponibilizării colective. În conformitate cu prevederile protocolului încheiat în data de 14 mai 2013, comisia tehnică mixtă, formată din reprezentanţi ai Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), a stabilit personalul excedentar existent în cadrul companiei (..) Modalitatea de aplicare efectivă a protocolului încheiat astăzi, 31 mai 2013, va fi determinată de comisia mixtă CNPR - SLPR, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite de comun acord”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, aplicarea acestui acord restabileşte echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând, astfel, premisele creşterii competitivităţii Poştei Române pe piaţa serviciilor poştale, piaţă liberalizată începând cu luna ianuarie 2013.
Guvernul a decis, miercuri, 29 mai, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai.
Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu reprezentanţii Comisiei de privatizare a Companiei Naţionale „Poşta Română” (CNPR), dar niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională.
Poşta Română este operatorul poştal naţional şi coordonează cea mai mare reţea naţională de distribuţie, deservind mai mult de 7.500.000 de adrese de corespondenţă şi peste 19 milioane de persoane. Reţeaua de distribuţie include, la nivel naţional, 8 centre de sortare, mai mult de 5.500 de unităţi poştale şi o flotă de aproximativ 800 de vehicule.
CNPR are aproximativ 31.000 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1,206 miliarde lei în anul 2012.
Preluare: AgerPres