"Acest post se numeşte Postul Bucuriei pentru că la sfârşitul lui sărbătorim naşterea copilului Iisus la peştera de la Betleem. Acest post de 4o de zile ne mai aminteşte despre urcarea profetului Moise pe Muntele Sinai, acolo unde, în a patruzecea zi de post, de ajun şi de rugăciuni, a primit tablele cu cele zece porunci, direct din mâna lui Dumnezeu. Este un post mai bland pentru că are cele mai multe dezlegări dintre toate posturile de peste an. Anul acesta va avea 13 dezlegări la mâncare de peşte. În calendarele vechi erau doar două dezlegări la peşte şi anume în ziua de 21 noiembrie, când sărbătorim intrarea în biserică a Maicii Domnului şi în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Mai nou, luându-se în considerare practica din Biserica Greacă şi din Biserica Slavă, se face dezlegare la peşte în toate sâmbetele şi duminicile", a relatat preotul paroh al Bisericii "Naşterea Domnului" din Baia Mare, Vasile Augustin.

"Îndemnăm credincioşii să postească atât de mult cât pot"

În această perioadă, în cadrul bisericilor, au loc mai multe slujbe religioase iar credincioşii sunt sfătuiţi ca pe lângă abţinerea de la mâncarea "de dulce" să participe şi la Sfântele Liturghii. "În majoritatea bisericilor din oraş, pe lângă liturghiile şi vecerniile obişnuite, se săvârşesc în fiecare săptămână, fie joi seara, fie vineri seara, Slujba de Miezonoptică. Duminicile, slujba de seară este împreunată cu Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, după Sfântul Nicolae, în majoritatea bisericilor se organizează concerte de colinde. Acestea se organizează fie cu copii, pentru că avem profesoare de religie în toate şcolile, cu corurile profesioniste sau uneori concerte de colinde la care participă mai mulţi invitaţi. Îndemnăm credincioşii noştri în perioada Postului Crăciunului să postească atât de mult cât pot întrucât postul este o virtute prin care ne purificăm sufletul. Cei care nu pot, măcar luni, miercuri şi vineri, sunt cele trei zile în care creştinii noştri nu mănâncă nici mâncare de peşte", a mai spus preotul Vasile Augustin.

"Degeaba vom posti dacă nu ne vom ruga"

Pentru Post, maramureşenii se pregătesc în moduri diferite, însă cu toţii îşi amintesc de însemnătatea şi beneficiile lui. "Postul Crăciunului este un post al bucuriei Naşterii Domnului Iisus Hristos, însp, din pacăte, mulţi oameni se gândesc doar la binele trupului şi nu al sufletului atunci când se abţin de la anumite alimente. Sufletul nostru are nevoie de curaţirea păcatelor şi cum altfel dacă nu prin post şi rugaciune, căci degeaba vom posti dacă nu ne vom ruga, dacă nu vom merge la biserică", a declarat Mădălina Zete, 21 ani. "O dată am ţinut tot postul Crăciunului şi mi-a fost de folos. Spiritual, îţi încearcă răbdarea şi îţi întăreşte caracterul. Le recomand celor sănătoşi să îl facă. Eu am mâncat lactate însă pentru că sunt romano-catolic şi pot să mănânc în timpul postului", a relatat Desideriu Şipoş, 66 ani. "Eu nu postesc. Mi se pare că nu contează atât de mult ceea ce mănânci comparativ cu ceea ce faci. E mai important să te rogi de exemplu, decât să te preocupi de ceea ce mănânci", a adăugat şI A.L., 22 ani.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și